SlideShow

0

tRiAnGLe LoVe TrAp!!

video
video ini camrip direkod kerna xda yg HD la...so aku tpaksa rekod sbb ini penting..nme trap nie aku bg TRIANGLE TRAP...erm..kisahnya mgisahkan perangkap yg dibuat oleh JIGSAW utk mberi pengajaran kepada mereka2 yang 
mbuat salah..oleh itu aku nk ketengahkan sedikit..kisah ini pasal seorang perempuan bercinta dgn 2 org lelaki pada masa yang sama..itu lah kesalahan perempuan itu..so JIGSAW nk myedarkan pd dua2 lelaki ini..sama ada nk selamatkan perempuan nie yg diibaratkan seperti racun atau selamatkan diri sendiri.PERLU KE nk slmatkan perempuan nie sedangkan dye da sakitkan ati org sbb permainkan perasaan org..PERLU KE??x kan..so  mmg patut pown dye mati..
dari dulu lagi aku da benci ngn triangle love nie..so aku berniat utk buat mcm nie..then bila SAW VII da kuar ada plak trap dye..thx JIGSAW sbb bg aku idea cm nie..hahhahaha(gelak jahat)
bkn ape aku da byk kali kne..dan aku ckup geram..aku x berdendam pown cme nk bg pgajaran...now korunk2 diluar sana sblom wt ape2 fikir la sebaik2nye..dgn org lain bley tp klu ko tersilap org nasib ko mmg malang..jgn igt semua lelaki sme dgn lelaki yg ko pernah wt..ko sndiri akn myesal..
0

DiSeBaLiK taKdiR,jgn salahkan TAKDIR

ehem..ehem..(intro)
uhuk..uhuk..uhuk..ubat batuk ada??(kata seorang budak kpd staff 7eleven)

assalamualaikum..
hello..ari nie nk cter ckit je..psl sesuatu yg aku kagum..haha..sblom tu yg kt ats nie abaikan xda kaitan..haha
mulanye cm nie..aku tertarik dgn satu blog..kate2 nye sangat mbakar aku..hahaha
mbakar bukan bermakna aku terbakar lalu mjadi hangus tp telah mbuatkan aku sedar akan sesuatu
yang selama nie aku xsedar..di mana aku mgetahui sedikit kebenaran yg sebenar-benarnya tiada yg tidak benar melainkan yang benar sahaja...
macam nie la aku copy paste skit petikan yang aku baca td..

"kita kena yakin bahawa soal jodoh pertemuan, rezeki, ajal maut - itu semua kerja Allah yang disembunyikan dari kita. Allah yg menentukan semuanya. Dan saya percaya juga Allah punya sebab untuk menyembunyikannya dari kita.

Anda tahu bila nak dapat rezeki? Bila nak bertemu jodoh? Bila nak mati? Rasa2nya takde yg tahu. Kalau agak2 tahu pun, masih belum pasti. Betul?

Dan kenapa Allah sembunyikan, pada kita, adalah kerana Allah nak kita gunakan akal yg diberi, kudrat yang diberi, ruang yg diberi, dan apa saja yg Allah pinjamkan pada kita itu, kita gunakan untuk berusaha. Bukan berusaha melawan takdir, tapi berusaha untuk mendapatkan yang terbaik. Samada Allah beri atau tidak beri, itu soal lain. Jika Allah beri, ataupu tidak beri, selepas kita berusaha sebaiknya, maka itulah takdir Allah pada kita.
Saya bagi contoh, orang kata "ada jodoh, ada lah tu." Betul, tapi kalau tak berusaha, agak2 ada tak jodohnya. Ada, jika itulah yg Allah kata, tapi logiknya, anda kena berusaha, kan? Berusaha mencari jodoh anda. Andai kata anda berusaha, dan anda jumpa bakal jodoh anda, tapi sehari sebelum akad nikah, dia Allah panggil menghadapNya, maka itulah takdir anda, iaitu bukan jodoh anda dengan dia. Dalam keadaan itu, kita pahamlah bahawa penentu segalanya adalah Allah SWT.

Tapi kalau kita tak berusaha. Kita suka seseorang, kita cuma diam. Kita tak berusaha nak "mendapatkan" dia. Kita cuma berdoa moga Allah jodohkan dengan dia. Dan bila satu hari kita dengar dia dah berkahwin, kita kata, "dah takde jodoh kita dengan dia.". Maka kita pun frust, walaupun masih menerima takdir Allah. Terima ya, tapi wajarkah frust. Allah beri kita pilihan. Dan kita memilih untuk tidak berbuat apa2. Andai mungkin anda berusaha, si dia mungkin jodoh anda.

Sama juga kalau bercerai, "sudah takde jodoh kami, nak buat macamana". Seringkali dengar orang cakap macam itu kan? Tak salah apa dikata, cumanya pada saya, bukankah Allah bagi pilihan untuk kita pilih.

Imagine anda jumpa sms cinta dari bekas pakwe isteri anda, apa nak buat? Ada orang tanpa usul periksa, ceraikan isteri tang2 tu juga. Dan bila dah bercerai, "Nak buat lagu mana, dah bukan jodoh." Yg sebenarnya, kita memilih untuk jadi macam itu. Andai kata kita berusaha untuk berbincang dan bertanya dengan isteri, mungkin takdir hidup kita bukan bercerai dengan isteri. Mungkin. Allah saja yg tahu.

Point saya sebenarnya ialah, jangan disalahgunakan konsep "sudah takdir Allah". Melainkan kita telah memilih untuk berusaha yg sebaiknya, sekiranya Allah kata itu bukan utk kita, maka disitulah baru kena konsep, "segalanya adalah ketentuan Allah". Jangan sesenangnya nak gunakan takdir Allah bilamana kita tidak berusaha dengan sebaiknya.''

erm..jadi macammana??adakah hati anda semua sudah terbuka..??minda sudah diterangkan..
sama2 lah kita semua merenungkannya..
InsAN yAnG cEmErLaNg dAtAnGnYa DaRi AkAl,jIwA yAnG bErSiH HatI yAnG tEnaNg
 akhir kata kita jumpa lagi..~wassalam~
0

~KeHiDuPan TiDaK UbAh SEPeRtI drAmA

~KeHiDuPan TiDaK UbAh SEPeRtI drAmA
ada lah tajuk yg diberi..apakah kalian pernah berfikir sememangnye kita hidup adalah lakonan semata2...dunia adalah pentas atau tapak lokasi lakonan kita..kita  sering berpura-pura atau diklasifikasikan lakonan untuk memperdayakan orang..
setiap orang memainkan watak dan peranan yang teramat penting..
"Aku manusia, pelakon cerita
Di pementasan, alam ciptaannya
Bukan sengaja, melanggar arahan
Kadang terlupa, watak dan peranan
Aku manusia"

petikan lirik dari sebuah lagu..kita sebagai manusia hanyalah seorang pelakon cerita..
setiap kisah2 didalam drama ada suka duka tawa tangisan..didalam kehidupan realiti tidak ada jauh beza pun..
didalam drama kita disediakan skrip utk memastikan drama itu menjadi manakala dalam kehidupan kita merancang untuk memastikan segala2 urusan menjadi lancar..
apa yang saya nk kaitkan disini adalah setiap drama ada episod..
setiap cuaca ada musim..
setiap kehidupan ada kisahnya..
pabila drama smpi ke penghujung cerita
pabila cuaca sering berubah musim
maka kisah kehidupan seseorang itu berakhir..
drama kembali ke musim yang baru
kehidupan seseorang itu turut berubah...
jika anda melihat,lihat lah...
 kita tidak selalu melihat apa yang kita pikir kita melihatnya  dengan kata lain, kita “melihat” bukan apa adanya, tapi “sebagaimana kita melihat” sesuatu…

p/s-mungkin terdapat bahasa2 yg agak kurang jelas.faham2 sendirilah ye..
tiba2 aku ketandusan idea..wakakkaaka
0

jiKa kAu mEmBeNci ku

jika matamu berat memandangku,ringankan lah kakimu pergi dariku
jika bibirmu tpaksa senyum pd ku,relakn la muka mu utk bpaling dr ku
jika susah utk kau mlupakan kesilapanku,senangknlah lidahmu utk mhinaku
tp...
andainya satu hari nanti telingamu tdengar berita kematianku,
ikhlaskn la tgnmu mgusung jasadku dan bisikan pd ku yg kau tlah
memaafkn aku..
moga khalimah terakhirmu itu mjadi pelita dikubur glapku,
mjadi bantal tika lena pnjgku..




If your eyes looked heavy, lighten your feet away from me
If you have a smile on the lips of me, willing to turn away your face from me
If you're hard to forget my mistakes, fortify your tongue is to insult me
but ...
suppose one day, your ears hear news of my death,
It is sincere in carrying the body of my hand and whisper in my reply that you have
forgive me ..
hope your last words be a lamp that I buried the dark,
the length of the pillow when I sleep ..
2

mY sAd LIfE oN EiD nItE

17-11-2010 detik2 hari raya aidiladha,,
xnk ckp byk...
cme mlm yg myedihkn utk aku..
huhu
untung la org lain..
kakak2 ku yg da berkeluarga masing2 di rumah mentuanye..
abg aku pula kuar dgn mber2nye..
aku..
dirumah keseorangan..menikmati mie sdap..
kt uma xda mkanan..nsib aku beli megi nie awl2 wt stock..hahha
walau ape2 pown aku ttp gmbira walau keseorangan..hahhaa..
lihat aku gmbira nie..hehe..
mcm mne la suasana kakak2 aku kt uma mentua dye an..
org2 lain kt kg..mesti syoknye..bersama dgn keluarga,ibu ayah msing2..
haih...xpela zaman aku bersama kedua org tua aku da berakhir...
aku akan tabahkn jg hati ini..cukup la thunn2 sebelom nie aku beraya bsama keluarga...
bgus gak sorang2 cm nie..xda gangguan..pikir hal sndiri je..heeee...
erm..huh..biarkn...
kpd semua SALAM AIDILADHA..
0

kEiNgInAn TiDaK tErCaPaI kErJaYa tErBiNa

kembali lg dlm mengisi mse lapang pabila kebosanan..yeah!!!
aku nk cter akn keinginan yang aku xdpt..huhu..so sad..
begini ceritanye..
once upon a time...
aku benar2 ingin sambung belajar..tp apakan daya..
selepas spm aku telah mula bekerja di 7 eleven....ketika itu bru sebulan aku merehatkn diri di rumah dlm mncari pekerjaan..pd 10 disember aku telah dpt msuk bekerja di 7e..pengalamn bekerja pada pertama kalinye amatlah mnyeronokkan..pd waktu itu pangkat aku store associate(SA) atau dikenali pembantu jualan..aku hanye bekerja selama 3 bulan kerana aku dpt msuk ke Program Latihan Khidmat Negara(PLKN)..jd aku berhenti keje pd 15 mac pd 18hb aku da kne berangkat ke kem..nk dijadikan cerita selepas aku tamatkn plkn aku dpt surat tawaran politeknik di shah alam..pd ketika itu aku sdah tlambat utk submit form2 yg diberi..dgn segera aku mgisi apa yg dikehendakinya dan mhantarnye dgn sendiri ke poli shah alam..bley plak mlm sebelom tu aku g photostat ic..tp tertinggal kt kdi tu..hampeh btol..so aku ke shah alam tu tanpa ada ic nsib xkne tangkap..masa aku kt poli tu plak diorg minx ic..mmg xkn dpt la sbb ic aku tertinggal..jd aku ckp kt org tu esok aku dtg blik bwk ic..hari berikutnye aku selesaikn semuanye..da xda ape mslh..tp..ada tp nye..masa utk pndaftaran semakin singkat..persediaan aku xwt ape2 lg..mane x nye smua aku kne wt sndiri..xda sape nk bantu..so aku wt la sndiri..tp tbe2 aku terasa xda cofident plak..sbb ape sbb aku merasakn seperti keseorangan..mcm xda sapa nk support aku time tu..dgn persediaan x lengkap..duit utk pendaftaran  time tu plak xmencukupi..lg 2 atau 3 hari bru la ada yg tye psl persediaan padahal time tu aku da give up..xnk pg..keinginan aku nk belajar time tu sdah pown tbantut..diorang tye nk wt ape..keje ke..aku jawab keje la da xda choice..nk msuk blajar duit xda..diorang tye lg..keje ape..dgn senang hati aku bkate..nk dpt keje cpt 7e la..
pada 7/7 thun yg sme aku ke 7e dimana aku bekerja dulu sje la tye ada kosong x..mmg da rezeki aku msuk isi form tros interview esoknye tros msuk keje.haha..alhamdullilah..yg sepatutunye  8/7 tu aku sepatutnye msuk daftar di poli shah  alam tp aku telah mdaftarkn diri di 7e..haha..
sekembalinya aku msuk semula ke 7e time tu aku masih lg seorang SA..sehingga bulan mei 2009 aku dinaikkan pangkat menjadi senior store associate(SSA)..rezeki dtg lg pd november 2009 aku dinaikkan pangkat mnjadi management trainee(MT)..dlm tempoh aku jd mt aku berpeluang mnjaga stor yg sepatutnye aku jg 3 bulan kerana manager aku cuti bersalin..ttp aku hnye mampu incharge stor hnye sebulan..kerana ape..kerana aku xcident time tu..tpaksa la mc hampir 3 bulan..mmg aku xpnh amk mc tup..tup dpt mc..huhu..patah tgn la ktekn so kena la operate msuk besi...aku xcdent 11/5/2010 disebabkn terlalu pressure..stress..gara2 sikap org atasan..huh.. dan kembali bekerja pd 13/7/2010..
sterusnya aku dinaikkan pangkat lg pd september 2010 sebagai assistant store manager(ASM)..disini aku ternampak masa depan aku hanya dgn bekerja..aku taw aku hanye memiliki spm sahaje..mmg aku teringin nk blajar.melihatkn org2,kawan2 disekeliling aku msuk u,kolej mcm best je.dpt kenal kwn2 baru..kehidupan selepas skolah..da abis blajar g practical lak..mesti dapat mencipta kenangan yg best kn..tu la..aku nk smbung blajar tp masalahnye tu la..sape nk tanggung aku..mak ayah da xda...kak long n kak ngah aku da kahwin msing2 ada family sndiri..xkn diorang nk tggung aku lg..sdangkn diorang ada tanggungjwab lain yg perlu dibuat..jd jawapannye aku tpaksa troskn bkerja..sara hdup sendiri..masing2 da keje masing2 berdikari la xperlu bgantung pd org lain da..tp silap jg..kadang2 aku kne hulurkn bantuan kewangan kt abg dan kakak2 aku..xpe la aku pon bknnye bkira sgt..klu aku mbantu diorang smpi aku xmkn 3,4 ari ape la sgt jika dibandingkn dgn diorang tanggung byr sewa uma,bil smua..sbb tu la aku xksh langsung wlaupun kdg2 aku merungut..mcm mne tu..hahaha..smpi skrg nie aku akn tros bekerja..kerjaya itu penting wlaupun aku aku xblajar tinggi2..now peduli la klu org kte aku workholic ke ape ke..itu je yg aku mampu wt..ada org pnh ckp mcm mne klu aku ada awek ke isteri ke or da berkeluarga..aku xkn ada mse utk diorng..sbb terlalu kuat bkerja..jd aku ckp yg tu nt2 la pk..skrg tga bebas so pk psl keje la..aku bsyukur kerana xda sebarang ikatan dlm 2 tahun nie so keje aku xtganggu dan bler da bkeluarga nt lain la plak cter nye..pndi2 la bahagi masa dan kemungkinan mungkin aku akan cri keje lain..so now clear..nie apa yg aku impikan la..haha..pasal smbung blajar harapan aku da musnah tpaksa lupekn mmg bley lg tp aku da give up..elok aku kumpul aset dlu..ermm...dan pada masa skrg aku  seperti kehilangan lg..aku xtaw apa yg aku cri dan apa yg aku nk..semuanya xjelas..otak aku da serabut..xlama lg gler r nie..
mcm panjang je aku bercerita.haaha..cter yg agak mbosankn..hahaha..biasala klu da tulis byk2 confirm da tersimpang jauh an.hahha..cukup la smpi sini..aku xtaw nk cter apa..da...next time aku update..
~wassalam~~
12

bILa oRg mEnGaTaKaN sEmUa LeLaKi saMa??

Tajuk ini agak mberi phatian utk aku berceloteh..ye..sering kali jg aku mdengar perkataan ini..
erm..bila org mgatakan semua lelaki sama ye..sebelum aku meneruskn cerita2 aku nie aku nk bagitau yg
aku  bkn nk bersyarah atau bg nasihat ke apa ke..tp thats my opinions..msing2 ada pndapat sndirikn..

Firstly aku nk cerita la skit..klu yg perempuan sibuk ckp semua lelaki sama..jarang plak aku dgr perempuan
semua sama..
knape ye..sedangkan lelaki pown ada gak mengaku lelaki semua sama tapi x da lak tdengar perempuan ngaku perempuan semua sama(xsetia)
xpe yg itu abaikn...
dimulakan dgn kisah aku sndiri la.mgikut pgalaman aku, aku byk jmpe perempuan yg bmacam2 rupa.
ada yg bertudung ada yg xbertudung..tua drpd aku dan muda drpd aku serta sebaya pown ada..
TETAPI wlaupun dari segi fizikal nmpk lain sebenarnya diorang ada satu sikap yg sama..
iaitu ske mempermainkn perasaan lelaki lain..apakah maksud itu sebenarnya..??biasa la bler da mula bosan
mula la cri lelaki lain..klu bley nk yg berharta.ada rupa..demand xnk couple ngn lelaki xda kete..bg aku itu semua da normal..byk cerita aku dgr drpd aku sndiri dan kwn2 ku..
erm..cuba fikirkn kisah ini..
si L ini dan si P ini nk kate kn xpnh jmpe pnh..xda mslh..dlm phone bkn main mesra plak..
tp bler jmpe lg skali ok jer..xda mslh pown..then bler saat utk berpisah(pulang ke rumah masing)
langsung xda contact blik..lost contact mcm tu je..ape kes..??
yg nie plak..knal da lme..jmpe pown pnh..slpas jmpe msih lg contact..mesra je..yg si L nie tpaksa bjauhan sbentar utk beberapa bulan..tp msih lg conntact..xpnh lost pown..yg aku plik nye ari terakhir si lelaki nie ari utk pulang ke tmpt asalnya..dye call perempuan nie call punye call xangkat2..bler da angkat kate bz..call jap lg..adakah anda fikir yg dye akn jwb pnggilan tu..??semesti nye tdak...alasan yg sme..call xangkat..da angkat kte bz...so what thats mean..???
aku nk petik satu kisah dri kwn aku..
*tuut..tuut..(bunyi telefon)
lelaki-hello
perempuan-hello..u sy bosan la..jom kuar..
lelaki-haa..??kuar..pg mane??
perempuan-jalan2 la kt kl ke..
lelaki-nk nek ape??public transport?
perempuan-euww..i xske r nek public trnsport..panas..nk kene bhimpit2 lg..
lelaki-da tu..
perempuan-u amk la i kt uma..
lelaki-i ada moto je..nk ke..??
perempuan-tdiam seketika..erm..awak..mak sy pggil la..ada hal plak...xjadi la kluar..
lelaki-????
itu dinamakn demand..mereka mcari lelaki yg bharta/mpunyai kereta..ada rupe..
taw x korunk yg miskin dan hodoh tu la yg mpunyai hati yg mulia..
lelaki yg bharta nie kebanyakan slalu mpermainkn perempuan..dan x terfikir ke korunk knape korunk ckp lelaki smua same..??ITU SEBAB KORUNK SALAH PILIH...

bkn la bmakna SEMUA yg hodoh dan miskin baik atau kacak kaya jahat..
akal tlah diberi pndi2 la buat pilihan hdup..dri segi fizikal nye dan dalamannye..korunk sndiri da nmpk kn..
cinta itu buta..mmg..tp klu salah pilih, cinta itu BOTE=BODOH+BUTE..
harap maaf klu ada yg terasa..cme ingin mjelaskn skali lg mgikut drpd cter2 ini aku bley ktekn smua perempuan sme..ALL THE SAME2..
tp aku xnk meneruskn dgn kate2 tu lg kerna aku taw xsmua permpuan mcm itu..wlaupun aku da kne berkali2..itu sbb  aku bodoh..dan pgalaman tlah mgajar aku..buktinye skarang msih lg ada perempuan  dan lelaki yg bhagia shinggakn mdirikn rumah tgga.knape korunk xnk terima kenyataan ha..amk pgajaran drpd yg lpas..jgn  sesuka ati ckp bnda yg bkn2..dalam 1000 lelaki ko knl msti ada 1 yg baik mmg khas utk korunk..cme masa yg mnentukn dan tanda2 jodoh korunk..klu da break tu xbley nk wt ape la mmg da phujungnye..terima saje..klu time ko bercouple  dye slalu tipu ko itu bmakna mmg dye bkn utk ko...jd pndi ckit..pengalaman mematangkn seseorang..pengalaman jg mberi pgajaran..

An “EX” is called an “EX” because it’s an EXample of who you shouldn’t date in the future.

so now..hentikan berkate lelaki semua sama..xda beza nye lelaki dgn perempuan sory agak emo sedikit..haha..jd smpi sini saje lah..celoteh aku..harap tiada timbul ape2 perasaan marah dan tidak puas hati thadap aku..aku men ckp je nie..jgn la amk hati plak..tp sape yg mkn cili dye yg terasa pedas..xkn org mkn petai bley rse pdas lak an..haa nmpk x permainan nya disitu ?nk bg respon bley xnk pown lg bgus..nt bler ada respon bley jd kes gado lak..haha..insan yg cemerlang datang nye dari akal,ye,jiwa yg bersih dan hati yg tenang..yee..ye..




next story akn kusambung lg..

0

tiz about my life

huh..aku slalu mgeluh akan  kehidupan zaman skrg..
dari dulu aku x abis2 utk bercerita..
walaupun aku taw xda sapa yg sudi mdengarnye..
now i have my own blog n  disini la aku akn teruskn utk bercerita..yeah..
waktu ini aku masih lg berada dlm bilik mgadap laptop yg baru saje dibeli itu pown installment
nk beli cash mampu tp utk mhadapi hari2 yg mdatang tu sakit la..
sejak aku ada laptop sndiri nie kehidupan ku agak berubah sedikit..
klu  seblum nie aku sering saja duk kat ruang tamu mhadap tv..but now
aku duk dlm bilik mlayan facebook,dgr lagu mlayan perasaan didpn laptop..
sehinggakn aku x tdo..bkn kerana nk on9aku xtdo tp disebabkn mate nie skrg mmg susah nk tdo.
segala2 nye ada sebab tertentu knape aku xbley tdo..huhu..yg tu aku  cerita lain hari..ok..
for the first time i write in tiz blog i dont have story to tell..haha..