SlideShow

0

>--Kebahagiaan dalam diri<--

realiti..apa itu realiti..
fantasi apa itu fantasi..
khayalan?bukan kah itu sama dengan fantasi?
kenyataan?bukankah itu sama dengan realiti?

apa kena mengena dgn blog yg akan ku coretkan kali ini?ada kaitan ke dgn semua ini?langsung tiada..

saya hanya seorang manusia biasa..insan yang kerdil didunia ini..semasa saya

kecil saya pernah ada cita²..bila meningkat dewasa saya inginkan kebahagiaan..tapi bagaimana untuk mendapatkan kebahagiaan?adakah dengan memetik jari?adakah dengan duduk berdiam diri dan kebahagiaan itu datang dgn sendirinya?

kebahagiaan ada pada diri kita semua..ada pada diri setiap insan di dunia ini.cuma apa yang perlu kita lakukan adalah dengan mencarinya sendiri..ye mmg kita kena usaha..usaha untuk mendapatkannya kerana ianya adalah hak kita..hak untuk menuntut kebahagiaan kita..


Bayangkan ketika anda sedang jatuh cinta, perasaan anda begitu luar biasa dan semangat anda begitu tinggi, saat anda berangkat dari rumah menuju ke tempat kekasih anda dan menumpahkan perasaan anda, anda merasa begitu luar biasa karena anda berada didekatnya dan dia memberikan perasaan itu, Benar? Salah!
Kekasih anda mungkin yg memicu perasaan itu, tapi perasaan itu pada dasarnya sudah berada dalam diri anda..
Sekalipun kekasih anda pergi ke suatu tempat lain yg jauh, perasaan itu masih tetap ada dan membuat anda makin merindukannya, so perasaan itu ada di dalam diri anda..
Pernah membeli sesuatu yg sangat anda inginkan? dan begitu anda bisa membelinya anda merasa sgt bahagia dan sukacita terpancar dari hati dan muka anda :) sesuatu yg sgt anda inginkan itulah yg memicunya tapi tetap perasaan itu ada didalam diri anda..

Mengejar kebahagiaan adalah suatu prosses yg begitu melibatkan banyak perasaan, yg terkadang membuat seseorang kehilangan dirinya sendiri dalam perjalanannya dan dalam prosses itu, waktu berjalan sedemikian cepatnya dan membuat mereka terbangun dan menyadari bahwa kebahagiaan itu ada dalam diri mereka sendiri..
Dan saat tersadar, kita baru menyadari bahwa semua yg kita lakukan sepertinya sia2, kenapa?
karena dalam perjalanan itu kita kehilangan moment2 detail yg harusnya kita simpan kuat dalam memory kita yg akan bisa memicu kebahagiaan yg sebenarnya ada di dalam diri kita itu timbul dan bereaksi..

Pernah melamun dan mengenang moment2 indah dalam hidup anda? bagaimana rasanya? well itu yg perlu anda simpan dalam memory, yg tidak menyenangkan kubur dalam2 dan serahkan pada Tuhan Sang Maha yg memelihara kita semua umatnya..

Mengejar kebahagiaan sejati mungkin adalah sesuatu yg selalu didambakan orang lain dan memiliki persepsi yg berbeda2 tentang bagaimana definisi kebahagiaan sejati itu, contohnya saya yg merasa kebahagiaan sejati saya saat saya bisa melakukan kebaikan, membuat orang lain yg membutuhkan kembali tersenyum, membuat saya merasa menjalankan komitment saya untuk melayani Tuhan dan effect yg ditimbulkan dari perbuatan saya adalah kebahagian sejati dalam diri ini..
Tapi blum tentu orang lain punya persepsi yg sama, mungkin ada yg punya persepsi bahwa kebahagian sejati itu adalah membahagiakan orang tuanya, mencapai impiannya, membahagiakan pasangannya dll

Mencari mana yg terbaik dari begitu banyak persepsi masing2 orang akan definisi kebahagiaan sejati mereka akan membuat kita abnormal, karena menurut saya tiap orang punya definisi mereka masing2 dan memikirkan hal2 yg tidak jelas dan pasti akan membuat ke abnormalan, seperti halnya kita memikirkan hal2 diluar kontrol kita, seperti cuaca, peristiwa, bencana dll

Yang paling bisa kita lakukakan adalah mengontrol hal yg paling bisa kita kontrol yaitu diri kita sendiri dan jgn biarkan diri kita sendiri menghalangi kita mengejar kebahagian sejati kita, yg aku maksud adalah perasaan takut, ragu, khawatir, sedih dll.

Ini adalah hidupmu, kebahagiaan sejati tidak dipicu oleh kejahatan.. kebahagiaan sejati identik dgn kasih..
..Pilihannya dgn siapa km ingin bersama saat km tua nanti..
..Bagaimana dan sjauh mana km ingin mengejar cita2mu..
..Dengan siapa km ingin melaluinya..
..Siapa yg ingin kau bahagiakan..
..Apa yg membuatmu tersenyum..
..Bagaimana kau ingin dunia mengingatmu..




Kebahagiaan sejati ada dalam diri anda, tinggal bagaimana anda mencari perasaan itu tanpa kehilangan hal2 yg membuat anda tetap menjadi diri anda, ingatlah untuk selalu kembali ke basis anda, awal anda atau base anda, mungkin rumah, orang tua, kampung halaman dll, yg membuat anda merasakan kembali kebahagiaan itu saat anda mulai kehilangannya, berhentilah sejenak, kumpulkan sebanyak mungkin kebahagiaan yg bisa anda bawa, kemudian melangkahlah sejauh mungkin…

Definisi saya akan kebahagiaan Sejati adalah “Rasa Syukur” dgn apapun yg ada, sudah ada dan belum ada, saya merasa menjadi berkat, sudah menjadi berkat dan belum berhenti menjadi berkat


“Kebahagiaan Sejati Ada Dalam Diri Sendiri, Carilah! Anda Pasti Menemukannya :) ”
0

-->Bukan Ingin Melawan Takdir<--

GAGAL.....

GAGAL dalam percintaan-dikecewakan
GAGAL dalam kerjaya-tidak mampu menampung tanggungjawab yang terlalu besar
GAGAL dalam hidup-excident berkali-kali..

pernah korunk mengalami peristiwa begini?mestilah pernah kan..
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa mesti aku?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa sampai ke tahap ini?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa terlalu besar dugaan ini?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa berterusan..
ye..SESUATU YANG TERJADI ADA HIKMAHNYA
ye..SETIAP KEGAGALAN BUKAN LAH GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA
ye..DUGAAN DATANG UNTUK MENGUJI KITA
ye..SEMUA INI TERJADI KERANA KITA MEMPUNYAI SESUATU PERANCANGAN YANG TERBAIK TELAH DIATUR OLEH-NYA

tetapi...
sampai bila?
tidakkah aku telah berusaha?
tidakkah aku cuba untuk mengubahnya?
tidakkah aku cuba untuk membuat yang terbaik?

ye..
kalau aku berusaha tidak akan jadi macam ini..
kalau aku cuba mengubahnya pasti akan jadi lebih baik..
kalau aku sudah membuat yang terbaik pasti tiada kegagalan..

kita hidup untuk apa sebenarnya?
kita belajar di sekolah mengambil peperiksaan untuk apa sebenarnya?
untuk apa kita berada didunia ini?

buntu..kusut..mati akal..fikiran agak kurang waras
mentaliti yang lemah..daya fizikal tidak terdaya..

mereka berkata:-jangan menyerah kalah..teruskan selagi boleh..pasti boleh lakukan..ingatlah
MENGALAH BUKAN KALAH
PERGI KU BUKAN LARI..
ye..ianya memang kata2 semangat dan dorongan..tetapi kalau takdir sudah menentukan terpaksa diturutkan..


mengapa dikecewakan?
sbb dia bukan jodoh kita dan pemilik tulang rusuk kita sudah ditetapkan dan itulah jodoh kita

mengapa berkali2 musibah datang dalam kerjaya?
kerana itu bukan lah destinasi kita untuk seumur hidup..terdapat kerjaya yang  lebih sesuai dan mampu menanggung hidup kita diluar sana cuma masa yang tepat belum tiba dan apabila pelbagai musibah datang dan itulah masa yang sesuai untuk beralih arah.

mengapa perlu excident berkali-kali?
mungkin sudah tiba untuk gunakan kereta.(◕‿-)
tapi kalau sudah gunakan kereta dan tetap excident jg?
itu tandanya sudah tidak perlu hidup..memang padan lah gagal dalam hidup..


kita hanya mampu merancang dan ketahuilah Allah adalah sebaik2 perancang.

Jika lah di takdirnya hatinya kosong dan lemah,saya yakin dan percaya bahawa pertama salahnya adalah di tuding pada ALLAH s.w.t kerana apa yang di minta sering tiada hasilnya.
Kita sering berdoa,sehingga menangis meminta dari ALLAH…
Kita kerap solat dan adakalnya tiada harinya selewat sebelum subuh untuk bangun mengejarkan Tahajjud dan hajat..
Kita kerap melakukan amal ibadah yang baik sehingga ada masanya merasakan tiada titik hitam dalam hati…
Tapi kenapa ALLAH sering sahaja tidak penuhi apa yang di hajati?kenapa ALLAH tidak tunai apa yang kita minta?
Adakalanya kita lihat mereka yang sering abai tanggungjawab sebagai seorang hamba ALLAH sering ALLAH beri kesempatan pada dia untuk mendapat yang terbaik.

“aku dah banyak kali berdoa,tapi ALLAH tak makbulkan juga”… MasyALLAH sahabat sekalian ketahuilah bahawa sesungguhnya ALLAH suka akan rintihan hamba-hambanya tatkala kita berdoa kepada-Nya,ALLAH rindu untuk mendengar suara kita merintih mengharapkan hajat kita di perkenankan.
Hampir sahaja semua umat manusia lupa setelah hajat mereka di perkenan ALLAH,berapa ramai dalam kalangan kita mengucapkan syukur tatkala mendapat kemenangan??berapa ramai??
ALLAH rindu akan doa2 umat islam,sengaja ALLAH melambatkan perkenan doa kita kerana yang utamanya pendapat saya,ALLAH rindu akan rintihan hamba-hamba-Nya.
Baiklah sahabat,….
ALLAH sebaik-baik perancang….
Jangan lah sesekali kita menyalahkan takdir…
Mungkin kita tidak mendapat tawaran kerja di tempat yang kita minta ALLAH gantikan dengan KERJA YANG LEBIH BAGUS….
Mungkin kita tidak mendapat universiti yang kita minta ALLAH gantikan dengan UNIVERSITI YANG LEBIH BAGUS
Mungkin kita tidak mendapat bantuan ketika waktu belajar ALLAH gantikan dengan rezeki yang melimpah ruah…

Ingatlah sahabat!!!!ALLAH sebaik-baik perancangan!!!Setiap manusia akan di uji dan terus di uji dan yang menentukan kita adalah TAQWA kita pada ALLAH dalam ujian tersebut dan pandulah ujian itu dengan panduan yang di redhoi ALLAH…



0

-->Rahsia Pemikiran Seorang lelaki<--

hah..rahsia pemikiran seorang lelaki..korang semua tahu??
haa..nie nk habaq mai sikitt..hahahha..kebanyakkan nya adalah copypaste ye..copyright ckit2 je..haha..kang klu wt ayat sndiri adalak yang mkn cii terasa pedasnya..erm..mari kita baca..dan renungkan..honestly this is true..^_^


Sebenarnya  kebanyakkan lelaki lebih suka wanita yang bijak daripada yang seksi.
mengapa??tidak percaya..KEBANYAKKAN tidak bermaksud SEMUA..ok faham yang itu..

Ramai lelaki memandang tinggi pada wanita yang genius,berpendirian tetap dan bijak membuat keputusan..dengan itu mereka ini boleh menjaga diri sendiri.
dekat luar sekarang nie ramai wanita yang memakai jeans yang ketat, t-shirt pendek sehingga ternampak belakangnya, pusatnya atau wanita bersinglet di pusat membeli-belah adalah Too Cheap!
mereka ini jenis yang tidak pandai jaga diri.bukankah cara pemakaian mereka ini akan mengundang perkara yang tidak diingini berlaku.I AM RIGHT or AM I RIGHT???
Sekiranya seorang wanita itu pandai mengimbangkan cara berpakaian, penampilan diri, berilmu dan bijak membuat keputusan pastinya dia adalah pilihan lelaki yang paling utama.

Maksud berilmu di sini, anda boleh memilikinya dari berbagai cara bukan hanya dari kelulusan akademik yang tinggi. Anda boleh menimba ilmu dari kursus-kursus ataupun workshop apa-apa di mana-mana sahaja dan anda boleh memiliki ilmu dalam bidang memasak, menjahit, percetakan, rekacipta dan sebagainya.

Apabila anda mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam sesuatu bidang, anda sudah susah untuk diperlekehkan atau dipandang rendah oleh sesiapa sahaja. Ini kerana, apabila seseorang yang mempunyai ilmu dan kepakaran, keperibadian anda dilihat dari sudut perspektif yang berbeza serta dihormati ramai dan bukan calang-calang orang yang mudah untuk dipermainkan. Now you see what is important, right?!

Lelaki benci dengan wanita yang suka bercerita tentang bekas kekasihnya


Ianya amat memualkan mereka apabila wanita mula bercerita tentang itu dan ini, kisah lampau dan kenangan manis serta pengalaman mereka semasa bersama dengan bekas kekasih.
Ianya adalah satu kesalahan besar bagi mereka. Mereka juga menganggap, jika wanita masih berperangai begitu, ianya seolah-olah wanita itu masih cinta dan mempunyai perasaan terhadap bekas kekasihnya, walaupun ianya hanyalah satu kenangan silam.

Yang nak pergi cerita kisah-kisah lama tu buat apa? Pening dengan sesetengah wanita ni. Suka sangat nak bercerita kisah lama. Seolah-olah nak menunjuk yang dia pernah mempunyai kehidupan yang menarik, lepas tu nak banding-banding pulak tu hehehe…
“adoi, apa yang awak nak mengajar boyfriend awak sekarang ni?… bertahan? sabar? Tak payahla… buat sakit hati dia je beb!”
 Tak usah lah sayang… buat sakit hati boyfriend you je. Apa yang paling penting ialah kebahagiaan masa depan anda berdua. Bukan kisah yang lepas, pengalaman lalu…boring la beb.

MASA SEKARANG, bina kebahagiaan sekarang..create new experience untuk anda berdua kenang segala kemanisannya. Alami segala pengalaman baru bersama walaupun di tempat yang pernah anda kunjungi bersama exboyfriend. You know, itu lagi bagus…Lalui bersama boyfriend sekarang, sesuatu yang pernah dilalui bersama exboyfriend untuk jadikan kenangan silam sudah tidak bermakna lagi. Perrgh…ini tip aaaa…”manyak mahal wo!”


Mengapa masih cinta dengan lelaki yang pernah curang?Kerana lelaki curang akan berlaku curang lagi dan lagi..

Lelaki curang??…jangan bagi peluang kedua kepadanya. Sekali dia curang, dia akan berlaku curang untuk berkali-kali lagi. Sekali lelaki curang, itu bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap wanita-wanita lain. Curang pertama kali itu yang susah untuk dilakukan, tetapi apabila dia sudah buat sekali…well, yang kedua dan seterusnya is easy! 

So, jangan buang masa! Buang dia! Tidak ada gunanya untuk anda memaafkan lantas memberi peluang kepadanya untuk kembali, kerana hampir kesemua daripada mereka akan kembali berlaku curang lagi. Sorry kawan-kawan wanita semua…this is reality!
Kecuali, dia terikat dengan perkahwinan yang terpaksa atau perhubungan yang sudah tiada cinta namun kerana anak-anak atau kerana keluarga dan maruah, lalu dia tidak dapat putuskan. Lalu, dia terpaksa jatuh cinta pada yang lain… 

Beratus-ratus email masalah cinta yang mana ramai masih menunggu boyfriend mereka yang hilang entah ke mana. Dan apabila tersedar yang lelaki mereka curang, wanita-wanita ini terus menerus bersedih dan seolah-olah tidak mahu meneruskan hidup normal mereka…

Please faham ya…lelaki kalau dia masih mahukan anda, dia masih ingin bersama anda, dia akan sentiasa ‘mengayat’ anda. Dia akan sentiasa call setiap masa, sms selalu, selalu mahu berjumpa dan berbual mesra, dia akan lakukan apa sahaja demi untuk bersama anda. Percayalah! 

Kalau masih sayang dan cinta, takkan dia hilang dan senyap je beb, handphone mesti jawab. Kalau dah tak cinta tu, berborak pun sekadar bertanya khabar je, dah tak ada kemesraan, dah tak romantik, sms pun balas sikit-sikit, kadang-kadang tak balas…hmmm, ada wanita lain lah tu. Kalau tak pun dia dah bosan dengan anda.
So, kerja anda sekarang ialah…bertekad untuk keluar dari kemelut itu dan memulakan hidup baru, kemudian membuka hati anda kepada yang baru…


Lelaki teramat benci dengan wanita-wanita yang suka berlebih-lebih dalam segala hal

Ramai lelaki memang tak suka dengan wanita yang suka bercakap lebih, berpakaian lebih-lebih, cara berkawan pun lebih-lebih. Lelaki mana pun akan mudah rimas dengan wanita sebegini. Disarankan yang lebih-lebih tu, bersederhanalah. Dalam islam pun menyarankan agar kita mengamalkan kesederhanaan.
Hmm..ingat kami kaum lelaki ni boleh tahan ke tengok awak semua bersosial, berkawan rapat dengan lelaki lain, keluar berjalan, minum-minum, makan-makan,
“wa jeles bangat tau!!…ingat tak terseksa batin ke?!!… cuba lelaki buat kat wanita tengok. Tahan ke??”
Hahahaha…kelakar memang kelakar, tapi itulah hakikatnya. Fikirlah dulu sebelum anda nak bersosial lebih-lebih. Ingat cam ni…kalaulah boyfriend anda buat sama seperti apa yang anda buat…okey ke tak? Kalau anda boleh terima then…too bad lah pada boyfriend itu. Kesianlah kat boyfriend you…kena ngap sayot! wakakaka…
Meranalah dia sorang-sorang hehehe…salah satu sebab utama perpisahan banyak terjadi pun adalah kerana perhubungan yang terlalu sosial sehingga menimbulkan syak wasangka dan cemburu…

 p/s : maka sedarlah wahai wanita..jagalah pasangan anda baik-baiknya ye.. jom share dengan kawan-kawan lain..

*copypaste(70%) not copyright (30%)
0

This is the End?

Apa yang aku perlu buat sekarang ini?otakku terlalu serabut bila memikirkannya.akusudah tiada kekuatan..tidak tabah.aku lemah.lemah selemah-lemahnya.aku tidak terdaya dan tidak mampu.bukan ingin menyerah kalah atau berputus asa tapi untuk mengelakkan perkara yang lagi teruk berlaku.kerjayaku sudah pun musnah.Tiga bulan berturut-turut.memang tidak masuk akal tapi itulah realitinya.ye aku mampu membuat kerja.semua orang kata kerja-kerja ku tiada masalah.tapi ini bukan soal kerja-kerja harian tetapi ini melibatkan tentang MANAGEMENT.ye aku memang boleh buat kerja tapi tidak dalam hal management planning.urgh!!!aku serabut dan semak.


walaupun bukan aku yang buat salah tapi aku tetap bersalah kerana ianya adalah tanggungjawab aku.dan aku bertanggungjawab untuk mengembalikannya kepada sediakala dengan hanya satu cara penyelesaian iaitu berhenti.cukup sekadar aku berhenti dan itulah tnggungjawab terakhir yang aku dapat lakukan.itulah apa yang aku patut tanggungkan.tapi..kenapa mereka tidak mahu terima?sedangkan kalau aku tiada dan diganti dengan orang lain masalah akan selesai bukan.keadaan kembali seperti sediakala.dan company juga tidak akan rugi.kenapa mesti menanggung orang yang selalu merugikan company?tolonglah lepaskan aku.dengan ini notis akan ku buat dengan serta merta dan akan diberi juga dengan serta merta.cukuplah perkhidmatanku ini yang hampir 4 tahun.aku sudah penat dan tidak telarat menghadapi masalah yang sama setiap  bulan.ake berhenti bukan kerana give up atau lari dari masalah tapi kerana sifat tanggungjawab..
rasa mcm nk jadi mcm dulu dah nie..rasa mcm kalau dah xda xpyh nk byk2 fikir dah..hahaha.erm..tapi kan.. setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya dan mengapa perkara ini berlaku selama tiga bulan berturut-turut??anda tahu?dan aku sudah tahu..
ingat tentang takdir?jangan salahkan takdir.
ini kerana takdir ku bukanlah untuk berada disini untuk selama-lamanya oleh itu dengan terjadinya perkara seperti ini adalah memberi petanda untuk aku bertukar angin.untuk mencari destinasi hidup yang sebenar.itulah yang berlegar dikepala ku.dan aku terbaca dari satu blog mengisahkn tentang ini..tentang apa?ini-->>
Kekadang kita terlalu takut jika Allah Taala tidak menyayangi kita, bila mana kita tidak ditimpakan ujian walau sebutir zarah pada hari-hari yang kita hadapi.
Ujian ini, bukan untuk menakutkan diri, tapi mencari hikmah yang tersembunyi.
Berterima kasihlah kepada Allah Taala kerana masih ditarbiah hati ini.
link untuk blog ini click here
 Jadi apa yang anda fahami tentang maksud itu?petanda telah diberikan oleh itu gunakanlah akal fikiran yang telah diberi oleh-Nya.perjalanan kita masih jauh.kehidupan sebenar masih belum bermula..jadi tiada istilah berakhir..masakan perkara sudah berakhir jika ianya belum bermula..jika anda fikir saya salah tolong beritahu dan tolong beri tunjuk ajar..sekian..wassalam.
0

-->People Are Not Perfect<--

                                       :: JODOH ♥♥ USAH MENCARI YANG "TERLALU SEMPURNA" ::
Jika kamu memancing ikan......
Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu... 
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.. 
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. 
Begitulah juga...
setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya... 
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja... 
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu... 


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya & janganlah menganggap ia begitu teguh...cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak...tentu sukar untuk kamu menambalnya semula... 
Akhirnya ia dibuang... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi... 
Begitu juga..
jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... 
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. 
Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.... 


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu... 
Mengenyangkan - Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan... KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal. 
Begitu juga 
jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..?? Terlalu mengejar kesempurnaan... 
KELAK.. Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... 
Lalu kamu juga yang akan MENYESAL...!!  



*COPYPASTE not COPYRIGHT*
0

-->Tutorial Change Log On Screen<--

 Kali ini saya ingin menunjukkan tutorial utk change log on screen..
menarikkan kalau log on screen kita adalah background yg kita suka..
jadi inilah yg saya telah lakukan..ikut step dia betul2..tsilap sikit habis lah.format la laptop anda semula..ok..lets do it..before that..this is COPYPASTE not COPYRIGHT ^_^

This method will require you to modify the registry, and if that puts a knot in your stomach, you should move on to the next section.
Step 1: Open the Windows Start menu and enter regedit into the search bar.
Step 2: Right click on HKEY_LOCAL_MACHINE and select Find.
Step 3: Search for OEMBackground, which should be in Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background.
If the key does not exist, add a new DWORD value with the name OEMBackground.
Step 4: Double click on the entry OEMBackground, and change the value from 0 to 1.


Step 5: Open Windows Explorer and go to the following path: %windir%\system32\oobe.
Step 6: Create a new folder named info, and open it.
Step 7: Create a new folder within info named backgrounds.
Step 8: Rename your desired wallpaper as backgroundDefault.jpg and place it inside the folder backgrounds (images must be less than 245KB in size).


That should do the trick, now just lock your PC, log off or reboot and enjoy.

Third-party software
If you are uncomfortable with manually tinkering with the registry -- or simply have better things to be doing with your time -- we understand. Various third-party applications can change Windows 7's default logon wallpaper, but our personal favorite is Tweak.com's Logon Changer.
The software is ridiculously easy to use, doesn't require installation, and it even has built-in tools to automatically resize and recompress your images while leaving the original file untouched. The Logon Changer also lets you quickly change your logon wallpaper back to the Windows 7 default.


Start by downloading the app here, and then unzip the executable. Run the program and it should present you with a preview of your logon screen along with a few self-explanatory options: "Change Logon Screen" lets you browse to a new image, "Test" will bring up your logon screen, "Revert to Default Logon Screen" reapplies Windows 7's original wallpaper.dan ini adalah log on screen saya----->>>



video
2

-what u GIVE and u GET BACK-

Jika kita baik pada orang lain, maka kita akan menerima kebaikan dari orang lain.
Jika kita menyulitkan orang lain, maka jalan kita pasti akan sulit dan tidak lancar.
Jika kita senang bergosip,percaya atau tidak, kita pasti digosipkan juga.
Jika kita sombong, maka suatu saat kita pasti akan direndahkan,
Jika kita mudah berdusta, maka kita akan didustai oleh orang lain.
Jika kita merebut pasangan orang lain, maka pasangan kita suatu saat akan pergi kerana direbut
orang lain.
Jika kita kasar pada anak, maka kita akan tidak dihormati oleh anak sendiri bahkan orang lain.
Jika kita tidak berbakti pada orang tua, maka kita tinggal tunggu waktu untuk tidak dipedulikan
oleh anak kita kelak.

now what u understand..
sy lebih suka mgatakannya sebagai KARMA...
WHAT U GIVE AND U GET BACK...

pernah terjadi x dalam kehidupan korang??
mesti pernahkan..main kayu tiga,,mainkan perasaan org lain..tuduh org tu mcm nie..fitnah tu la fitnah nie la..backstabber..
but what the ending????
what u give and u get back..am i right or i am right???
itulah karma..sekali kamu lakukan dan kamu akan mendapat balasan yang serupa atau lebih dari itu..
tapi..kenapa mesti buat mcm itu..??kenapa??seronok eh...wahhh aku hebat berjaya mainkan perasaan orang..akulah player..
haaa???what the hell???itu yg korunk harapkan???untuk apa??nikmat dunia..???thinking deeply my friends..nikmat dunia bukan lah segala-galanya....tolonglah..bwk2 la taubat ok..siapa kita untuk menilai org itu..??siapa kita untuk menghukum orang itu??SIAPA KITA???
kita semua serupa sahaja..baik buruk tiada yang sempurna..untuk jenis2 orang yg xfhm bahasa nie cubalah letakkan diri anda pada tempat mereka..rasa apa yang mereka rasa..
Always put yourself in others' shoes ..if it
hurts you, it probably hurts the other person, too
jangan sampai satu masa nanti mula menyesal dan pada waktu itu tiada siapa yang akan datang menolong..malah anda akan dicaci..dihina..dipandang serong..hanya akan jadi bahan ejekan.         
 jadi..pesanan dari khidmat masyarakat----->jujurlah pada diri anda..lakukankan lah dengan ikhlas hati..sayangilah orang yang sayang anda..jagalah mereka seperti mana anda menjaga nyawa anda.sesungguhnya bertindaklah mggunakan akal fikiran bukan dgn hawa nafsu..
^_^ ---->MAYBE IM A LOSER BUT ATLEAST IM A COOLEST LOSER <------^_^