SlideShow

1

-->I handed you a knife and my heart<--

How does the dagger feel now when you're on the receiving end?
If this is what you call betrayal.
Then this is what I call revenge.

How could I be so blind?
I guess I fell in love too quickly...
But I'm fine.

Imagine where you'd be now if you only knew.
The one you love is the one who's killing you.
I trusted you too much.
I know now that I should have kept my eyes wide open.
The first time that we kissed.
I'll bury you for this.

Just say to me that this time is the last time.
And I'll pretend that somehow I know we'll be fine.

Years spent watching in silence as your illness spilled onto page.
Those were the last days I spend with you.
Before you left, before he came.

Just say to me that this time is the last time.
And I'll pretend I'm fine.


It is my fault?
You fell into that illusion you've been living discretely.
Should I blame you in the end?
Did you ever think the sketches would take over completely?

Choke on blood as your knife ends the show! Writhe in pain you thought you'd

Never know!
I don't think they dig graves close enough to hell for the likes of you!

I handed you a knife and my heart, and now the dream is over...
0

>--Kebahagiaan dalam diri<--

realiti..apa itu realiti..
fantasi apa itu fantasi..
khayalan?bukan kah itu sama dengan fantasi?
kenyataan?bukankah itu sama dengan realiti?

apa kena mengena dgn blog yg akan ku coretkan kali ini?ada kaitan ke dgn semua ini?langsung tiada..

saya hanya seorang manusia biasa..insan yang kerdil didunia ini..semasa saya

kecil saya pernah ada cita²..bila meningkat dewasa saya inginkan kebahagiaan..tapi bagaimana untuk mendapatkan kebahagiaan?adakah dengan memetik jari?adakah dengan duduk berdiam diri dan kebahagiaan itu datang dgn sendirinya?

kebahagiaan ada pada diri kita semua..ada pada diri setiap insan di dunia ini.cuma apa yang perlu kita lakukan adalah dengan mencarinya sendiri..ye mmg kita kena usaha..usaha untuk mendapatkannya kerana ianya adalah hak kita..hak untuk menuntut kebahagiaan kita..


Bayangkan ketika anda sedang jatuh cinta, perasaan anda begitu luar biasa dan semangat anda begitu tinggi, saat anda berangkat dari rumah menuju ke tempat kekasih anda dan menumpahkan perasaan anda, anda merasa begitu luar biasa karena anda berada didekatnya dan dia memberikan perasaan itu, Benar? Salah!
Kekasih anda mungkin yg memicu perasaan itu, tapi perasaan itu pada dasarnya sudah berada dalam diri anda..
Sekalipun kekasih anda pergi ke suatu tempat lain yg jauh, perasaan itu masih tetap ada dan membuat anda makin merindukannya, so perasaan itu ada di dalam diri anda..
Pernah membeli sesuatu yg sangat anda inginkan? dan begitu anda bisa membelinya anda merasa sgt bahagia dan sukacita terpancar dari hati dan muka anda :) sesuatu yg sgt anda inginkan itulah yg memicunya tapi tetap perasaan itu ada didalam diri anda..

Mengejar kebahagiaan adalah suatu prosses yg begitu melibatkan banyak perasaan, yg terkadang membuat seseorang kehilangan dirinya sendiri dalam perjalanannya dan dalam prosses itu, waktu berjalan sedemikian cepatnya dan membuat mereka terbangun dan menyadari bahwa kebahagiaan itu ada dalam diri mereka sendiri..
Dan saat tersadar, kita baru menyadari bahwa semua yg kita lakukan sepertinya sia2, kenapa?
karena dalam perjalanan itu kita kehilangan moment2 detail yg harusnya kita simpan kuat dalam memory kita yg akan bisa memicu kebahagiaan yg sebenarnya ada di dalam diri kita itu timbul dan bereaksi..

Pernah melamun dan mengenang moment2 indah dalam hidup anda? bagaimana rasanya? well itu yg perlu anda simpan dalam memory, yg tidak menyenangkan kubur dalam2 dan serahkan pada Tuhan Sang Maha yg memelihara kita semua umatnya..

Mengejar kebahagiaan sejati mungkin adalah sesuatu yg selalu didambakan orang lain dan memiliki persepsi yg berbeda2 tentang bagaimana definisi kebahagiaan sejati itu, contohnya saya yg merasa kebahagiaan sejati saya saat saya bisa melakukan kebaikan, membuat orang lain yg membutuhkan kembali tersenyum, membuat saya merasa menjalankan komitment saya untuk melayani Tuhan dan effect yg ditimbulkan dari perbuatan saya adalah kebahagian sejati dalam diri ini..
Tapi blum tentu orang lain punya persepsi yg sama, mungkin ada yg punya persepsi bahwa kebahagian sejati itu adalah membahagiakan orang tuanya, mencapai impiannya, membahagiakan pasangannya dll

Mencari mana yg terbaik dari begitu banyak persepsi masing2 orang akan definisi kebahagiaan sejati mereka akan membuat kita abnormal, karena menurut saya tiap orang punya definisi mereka masing2 dan memikirkan hal2 yg tidak jelas dan pasti akan membuat ke abnormalan, seperti halnya kita memikirkan hal2 diluar kontrol kita, seperti cuaca, peristiwa, bencana dll

Yang paling bisa kita lakukakan adalah mengontrol hal yg paling bisa kita kontrol yaitu diri kita sendiri dan jgn biarkan diri kita sendiri menghalangi kita mengejar kebahagian sejati kita, yg aku maksud adalah perasaan takut, ragu, khawatir, sedih dll.

Ini adalah hidupmu, kebahagiaan sejati tidak dipicu oleh kejahatan.. kebahagiaan sejati identik dgn kasih..
..Pilihannya dgn siapa km ingin bersama saat km tua nanti..
..Bagaimana dan sjauh mana km ingin mengejar cita2mu..
..Dengan siapa km ingin melaluinya..
..Siapa yg ingin kau bahagiakan..
..Apa yg membuatmu tersenyum..
..Bagaimana kau ingin dunia mengingatmu..




Kebahagiaan sejati ada dalam diri anda, tinggal bagaimana anda mencari perasaan itu tanpa kehilangan hal2 yg membuat anda tetap menjadi diri anda, ingatlah untuk selalu kembali ke basis anda, awal anda atau base anda, mungkin rumah, orang tua, kampung halaman dll, yg membuat anda merasakan kembali kebahagiaan itu saat anda mulai kehilangannya, berhentilah sejenak, kumpulkan sebanyak mungkin kebahagiaan yg bisa anda bawa, kemudian melangkahlah sejauh mungkin…

Definisi saya akan kebahagiaan Sejati adalah “Rasa Syukur” dgn apapun yg ada, sudah ada dan belum ada, saya merasa menjadi berkat, sudah menjadi berkat dan belum berhenti menjadi berkat


“Kebahagiaan Sejati Ada Dalam Diri Sendiri, Carilah! Anda Pasti Menemukannya :) ”
0

-->Bukan Ingin Melawan Takdir<--

GAGAL.....

GAGAL dalam percintaan-dikecewakan
GAGAL dalam kerjaya-tidak mampu menampung tanggungjawab yang terlalu besar
GAGAL dalam hidup-excident berkali-kali..

pernah korunk mengalami peristiwa begini?mestilah pernah kan..
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa mesti aku?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa sampai ke tahap ini?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa terlalu besar dugaan ini?
bukan ingin melawan takdir tetapi mengapa berterusan..
ye..SESUATU YANG TERJADI ADA HIKMAHNYA
ye..SETIAP KEGAGALAN BUKAN LAH GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA
ye..DUGAAN DATANG UNTUK MENGUJI KITA
ye..SEMUA INI TERJADI KERANA KITA MEMPUNYAI SESUATU PERANCANGAN YANG TERBAIK TELAH DIATUR OLEH-NYA

tetapi...
sampai bila?
tidakkah aku telah berusaha?
tidakkah aku cuba untuk mengubahnya?
tidakkah aku cuba untuk membuat yang terbaik?

ye..
kalau aku berusaha tidak akan jadi macam ini..
kalau aku cuba mengubahnya pasti akan jadi lebih baik..
kalau aku sudah membuat yang terbaik pasti tiada kegagalan..

kita hidup untuk apa sebenarnya?
kita belajar di sekolah mengambil peperiksaan untuk apa sebenarnya?
untuk apa kita berada didunia ini?

buntu..kusut..mati akal..fikiran agak kurang waras
mentaliti yang lemah..daya fizikal tidak terdaya..

mereka berkata:-jangan menyerah kalah..teruskan selagi boleh..pasti boleh lakukan..ingatlah
MENGALAH BUKAN KALAH
PERGI KU BUKAN LARI..
ye..ianya memang kata2 semangat dan dorongan..tetapi kalau takdir sudah menentukan terpaksa diturutkan..


mengapa dikecewakan?
sbb dia bukan jodoh kita dan pemilik tulang rusuk kita sudah ditetapkan dan itulah jodoh kita

mengapa berkali2 musibah datang dalam kerjaya?
kerana itu bukan lah destinasi kita untuk seumur hidup..terdapat kerjaya yang  lebih sesuai dan mampu menanggung hidup kita diluar sana cuma masa yang tepat belum tiba dan apabila pelbagai musibah datang dan itulah masa yang sesuai untuk beralih arah.

mengapa perlu excident berkali-kali?
mungkin sudah tiba untuk gunakan kereta.(◕‿-)
tapi kalau sudah gunakan kereta dan tetap excident jg?
itu tandanya sudah tidak perlu hidup..memang padan lah gagal dalam hidup..


kita hanya mampu merancang dan ketahuilah Allah adalah sebaik2 perancang.

Jika lah di takdirnya hatinya kosong dan lemah,saya yakin dan percaya bahawa pertama salahnya adalah di tuding pada ALLAH s.w.t kerana apa yang di minta sering tiada hasilnya.
Kita sering berdoa,sehingga menangis meminta dari ALLAH…
Kita kerap solat dan adakalnya tiada harinya selewat sebelum subuh untuk bangun mengejarkan Tahajjud dan hajat..
Kita kerap melakukan amal ibadah yang baik sehingga ada masanya merasakan tiada titik hitam dalam hati…
Tapi kenapa ALLAH sering sahaja tidak penuhi apa yang di hajati?kenapa ALLAH tidak tunai apa yang kita minta?
Adakalanya kita lihat mereka yang sering abai tanggungjawab sebagai seorang hamba ALLAH sering ALLAH beri kesempatan pada dia untuk mendapat yang terbaik.

“aku dah banyak kali berdoa,tapi ALLAH tak makbulkan juga”… MasyALLAH sahabat sekalian ketahuilah bahawa sesungguhnya ALLAH suka akan rintihan hamba-hambanya tatkala kita berdoa kepada-Nya,ALLAH rindu untuk mendengar suara kita merintih mengharapkan hajat kita di perkenankan.
Hampir sahaja semua umat manusia lupa setelah hajat mereka di perkenan ALLAH,berapa ramai dalam kalangan kita mengucapkan syukur tatkala mendapat kemenangan??berapa ramai??
ALLAH rindu akan doa2 umat islam,sengaja ALLAH melambatkan perkenan doa kita kerana yang utamanya pendapat saya,ALLAH rindu akan rintihan hamba-hamba-Nya.
Baiklah sahabat,….
ALLAH sebaik-baik perancang….
Jangan lah sesekali kita menyalahkan takdir…
Mungkin kita tidak mendapat tawaran kerja di tempat yang kita minta ALLAH gantikan dengan KERJA YANG LEBIH BAGUS….
Mungkin kita tidak mendapat universiti yang kita minta ALLAH gantikan dengan UNIVERSITI YANG LEBIH BAGUS
Mungkin kita tidak mendapat bantuan ketika waktu belajar ALLAH gantikan dengan rezeki yang melimpah ruah…

Ingatlah sahabat!!!!ALLAH sebaik-baik perancangan!!!Setiap manusia akan di uji dan terus di uji dan yang menentukan kita adalah TAQWA kita pada ALLAH dalam ujian tersebut dan pandulah ujian itu dengan panduan yang di redhoi ALLAH…



0

-->Rahsia Pemikiran Seorang lelaki<--

hah..rahsia pemikiran seorang lelaki..korang semua tahu??
haa..nie nk habaq mai sikitt..hahahha..kebanyakkan nya adalah copypaste ye..copyright ckit2 je..haha..kang klu wt ayat sndiri adalak yang mkn cii terasa pedasnya..erm..mari kita baca..dan renungkan..honestly this is true..^_^


Sebenarnya  kebanyakkan lelaki lebih suka wanita yang bijak daripada yang seksi.
mengapa??tidak percaya..KEBANYAKKAN tidak bermaksud SEMUA..ok faham yang itu..

Ramai lelaki memandang tinggi pada wanita yang genius,berpendirian tetap dan bijak membuat keputusan..dengan itu mereka ini boleh menjaga diri sendiri.
dekat luar sekarang nie ramai wanita yang memakai jeans yang ketat, t-shirt pendek sehingga ternampak belakangnya, pusatnya atau wanita bersinglet di pusat membeli-belah adalah Too Cheap!
mereka ini jenis yang tidak pandai jaga diri.bukankah cara pemakaian mereka ini akan mengundang perkara yang tidak diingini berlaku.I AM RIGHT or AM I RIGHT???
Sekiranya seorang wanita itu pandai mengimbangkan cara berpakaian, penampilan diri, berilmu dan bijak membuat keputusan pastinya dia adalah pilihan lelaki yang paling utama.

Maksud berilmu di sini, anda boleh memilikinya dari berbagai cara bukan hanya dari kelulusan akademik yang tinggi. Anda boleh menimba ilmu dari kursus-kursus ataupun workshop apa-apa di mana-mana sahaja dan anda boleh memiliki ilmu dalam bidang memasak, menjahit, percetakan, rekacipta dan sebagainya.

Apabila anda mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam sesuatu bidang, anda sudah susah untuk diperlekehkan atau dipandang rendah oleh sesiapa sahaja. Ini kerana, apabila seseorang yang mempunyai ilmu dan kepakaran, keperibadian anda dilihat dari sudut perspektif yang berbeza serta dihormati ramai dan bukan calang-calang orang yang mudah untuk dipermainkan. Now you see what is important, right?!

Lelaki benci dengan wanita yang suka bercerita tentang bekas kekasihnya


Ianya amat memualkan mereka apabila wanita mula bercerita tentang itu dan ini, kisah lampau dan kenangan manis serta pengalaman mereka semasa bersama dengan bekas kekasih.
Ianya adalah satu kesalahan besar bagi mereka. Mereka juga menganggap, jika wanita masih berperangai begitu, ianya seolah-olah wanita itu masih cinta dan mempunyai perasaan terhadap bekas kekasihnya, walaupun ianya hanyalah satu kenangan silam.

Yang nak pergi cerita kisah-kisah lama tu buat apa? Pening dengan sesetengah wanita ni. Suka sangat nak bercerita kisah lama. Seolah-olah nak menunjuk yang dia pernah mempunyai kehidupan yang menarik, lepas tu nak banding-banding pulak tu hehehe…
“adoi, apa yang awak nak mengajar boyfriend awak sekarang ni?… bertahan? sabar? Tak payahla… buat sakit hati dia je beb!”
 Tak usah lah sayang… buat sakit hati boyfriend you je. Apa yang paling penting ialah kebahagiaan masa depan anda berdua. Bukan kisah yang lepas, pengalaman lalu…boring la beb.

MASA SEKARANG, bina kebahagiaan sekarang..create new experience untuk anda berdua kenang segala kemanisannya. Alami segala pengalaman baru bersama walaupun di tempat yang pernah anda kunjungi bersama exboyfriend. You know, itu lagi bagus…Lalui bersama boyfriend sekarang, sesuatu yang pernah dilalui bersama exboyfriend untuk jadikan kenangan silam sudah tidak bermakna lagi. Perrgh…ini tip aaaa…”manyak mahal wo!”


Mengapa masih cinta dengan lelaki yang pernah curang?Kerana lelaki curang akan berlaku curang lagi dan lagi..

Lelaki curang??…jangan bagi peluang kedua kepadanya. Sekali dia curang, dia akan berlaku curang untuk berkali-kali lagi. Sekali lelaki curang, itu bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap wanita-wanita lain. Curang pertama kali itu yang susah untuk dilakukan, tetapi apabila dia sudah buat sekali…well, yang kedua dan seterusnya is easy! 

So, jangan buang masa! Buang dia! Tidak ada gunanya untuk anda memaafkan lantas memberi peluang kepadanya untuk kembali, kerana hampir kesemua daripada mereka akan kembali berlaku curang lagi. Sorry kawan-kawan wanita semua…this is reality!
Kecuali, dia terikat dengan perkahwinan yang terpaksa atau perhubungan yang sudah tiada cinta namun kerana anak-anak atau kerana keluarga dan maruah, lalu dia tidak dapat putuskan. Lalu, dia terpaksa jatuh cinta pada yang lain… 

Beratus-ratus email masalah cinta yang mana ramai masih menunggu boyfriend mereka yang hilang entah ke mana. Dan apabila tersedar yang lelaki mereka curang, wanita-wanita ini terus menerus bersedih dan seolah-olah tidak mahu meneruskan hidup normal mereka…

Please faham ya…lelaki kalau dia masih mahukan anda, dia masih ingin bersama anda, dia akan sentiasa ‘mengayat’ anda. Dia akan sentiasa call setiap masa, sms selalu, selalu mahu berjumpa dan berbual mesra, dia akan lakukan apa sahaja demi untuk bersama anda. Percayalah! 

Kalau masih sayang dan cinta, takkan dia hilang dan senyap je beb, handphone mesti jawab. Kalau dah tak cinta tu, berborak pun sekadar bertanya khabar je, dah tak ada kemesraan, dah tak romantik, sms pun balas sikit-sikit, kadang-kadang tak balas…hmmm, ada wanita lain lah tu. Kalau tak pun dia dah bosan dengan anda.
So, kerja anda sekarang ialah…bertekad untuk keluar dari kemelut itu dan memulakan hidup baru, kemudian membuka hati anda kepada yang baru…


Lelaki teramat benci dengan wanita-wanita yang suka berlebih-lebih dalam segala hal

Ramai lelaki memang tak suka dengan wanita yang suka bercakap lebih, berpakaian lebih-lebih, cara berkawan pun lebih-lebih. Lelaki mana pun akan mudah rimas dengan wanita sebegini. Disarankan yang lebih-lebih tu, bersederhanalah. Dalam islam pun menyarankan agar kita mengamalkan kesederhanaan.
Hmm..ingat kami kaum lelaki ni boleh tahan ke tengok awak semua bersosial, berkawan rapat dengan lelaki lain, keluar berjalan, minum-minum, makan-makan,
“wa jeles bangat tau!!…ingat tak terseksa batin ke?!!… cuba lelaki buat kat wanita tengok. Tahan ke??”
Hahahaha…kelakar memang kelakar, tapi itulah hakikatnya. Fikirlah dulu sebelum anda nak bersosial lebih-lebih. Ingat cam ni…kalaulah boyfriend anda buat sama seperti apa yang anda buat…okey ke tak? Kalau anda boleh terima then…too bad lah pada boyfriend itu. Kesianlah kat boyfriend you…kena ngap sayot! wakakaka…
Meranalah dia sorang-sorang hehehe…salah satu sebab utama perpisahan banyak terjadi pun adalah kerana perhubungan yang terlalu sosial sehingga menimbulkan syak wasangka dan cemburu…

 p/s : maka sedarlah wahai wanita..jagalah pasangan anda baik-baiknya ye.. jom share dengan kawan-kawan lain..

*copypaste(70%) not copyright (30%)
0

This is the End?

Apa yang aku perlu buat sekarang ini?otakku terlalu serabut bila memikirkannya.akusudah tiada kekuatan..tidak tabah.aku lemah.lemah selemah-lemahnya.aku tidak terdaya dan tidak mampu.bukan ingin menyerah kalah atau berputus asa tapi untuk mengelakkan perkara yang lagi teruk berlaku.kerjayaku sudah pun musnah.Tiga bulan berturut-turut.memang tidak masuk akal tapi itulah realitinya.ye aku mampu membuat kerja.semua orang kata kerja-kerja ku tiada masalah.tapi ini bukan soal kerja-kerja harian tetapi ini melibatkan tentang MANAGEMENT.ye aku memang boleh buat kerja tapi tidak dalam hal management planning.urgh!!!aku serabut dan semak.


walaupun bukan aku yang buat salah tapi aku tetap bersalah kerana ianya adalah tanggungjawab aku.dan aku bertanggungjawab untuk mengembalikannya kepada sediakala dengan hanya satu cara penyelesaian iaitu berhenti.cukup sekadar aku berhenti dan itulah tnggungjawab terakhir yang aku dapat lakukan.itulah apa yang aku patut tanggungkan.tapi..kenapa mereka tidak mahu terima?sedangkan kalau aku tiada dan diganti dengan orang lain masalah akan selesai bukan.keadaan kembali seperti sediakala.dan company juga tidak akan rugi.kenapa mesti menanggung orang yang selalu merugikan company?tolonglah lepaskan aku.dengan ini notis akan ku buat dengan serta merta dan akan diberi juga dengan serta merta.cukuplah perkhidmatanku ini yang hampir 4 tahun.aku sudah penat dan tidak telarat menghadapi masalah yang sama setiap  bulan.ake berhenti bukan kerana give up atau lari dari masalah tapi kerana sifat tanggungjawab..
rasa mcm nk jadi mcm dulu dah nie..rasa mcm kalau dah xda xpyh nk byk2 fikir dah..hahaha.erm..tapi kan.. setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya dan mengapa perkara ini berlaku selama tiga bulan berturut-turut??anda tahu?dan aku sudah tahu..
ingat tentang takdir?jangan salahkan takdir.
ini kerana takdir ku bukanlah untuk berada disini untuk selama-lamanya oleh itu dengan terjadinya perkara seperti ini adalah memberi petanda untuk aku bertukar angin.untuk mencari destinasi hidup yang sebenar.itulah yang berlegar dikepala ku.dan aku terbaca dari satu blog mengisahkn tentang ini..tentang apa?ini-->>
Kekadang kita terlalu takut jika Allah Taala tidak menyayangi kita, bila mana kita tidak ditimpakan ujian walau sebutir zarah pada hari-hari yang kita hadapi.
Ujian ini, bukan untuk menakutkan diri, tapi mencari hikmah yang tersembunyi.
Berterima kasihlah kepada Allah Taala kerana masih ditarbiah hati ini.
link untuk blog ini click here
 Jadi apa yang anda fahami tentang maksud itu?petanda telah diberikan oleh itu gunakanlah akal fikiran yang telah diberi oleh-Nya.perjalanan kita masih jauh.kehidupan sebenar masih belum bermula..jadi tiada istilah berakhir..masakan perkara sudah berakhir jika ianya belum bermula..jika anda fikir saya salah tolong beritahu dan tolong beri tunjuk ajar..sekian..wassalam.
0

-->People Are Not Perfect<--

                                       :: JODOH ♥♥ USAH MENCARI YANG "TERLALU SEMPURNA" ::
Jika kamu memancing ikan......
Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu... 
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.. 
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. 
Begitulah juga...
setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya... 
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja... 
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu... 


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya & janganlah menganggap ia begitu teguh...cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak...tentu sukar untuk kamu menambalnya semula... 
Akhirnya ia dibuang... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi... 
Begitu juga..
jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya... Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... 
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. 
Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.... 


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu... 
Mengenyangkan - Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan... KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal. 
Begitu juga 
jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..?? Terlalu mengejar kesempurnaan... 
KELAK.. Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... 
Lalu kamu juga yang akan MENYESAL...!!  



*COPYPASTE not COPYRIGHT*
0

-->Tutorial Change Log On Screen<--

 Kali ini saya ingin menunjukkan tutorial utk change log on screen..
menarikkan kalau log on screen kita adalah background yg kita suka..
jadi inilah yg saya telah lakukan..ikut step dia betul2..tsilap sikit habis lah.format la laptop anda semula..ok..lets do it..before that..this is COPYPASTE not COPYRIGHT ^_^

This method will require you to modify the registry, and if that puts a knot in your stomach, you should move on to the next section.
Step 1: Open the Windows Start menu and enter regedit into the search bar.
Step 2: Right click on HKEY_LOCAL_MACHINE and select Find.
Step 3: Search for OEMBackground, which should be in Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background.
If the key does not exist, add a new DWORD value with the name OEMBackground.
Step 4: Double click on the entry OEMBackground, and change the value from 0 to 1.


Step 5: Open Windows Explorer and go to the following path: %windir%\system32\oobe.
Step 6: Create a new folder named info, and open it.
Step 7: Create a new folder within info named backgrounds.
Step 8: Rename your desired wallpaper as backgroundDefault.jpg and place it inside the folder backgrounds (images must be less than 245KB in size).


That should do the trick, now just lock your PC, log off or reboot and enjoy.

Third-party software
If you are uncomfortable with manually tinkering with the registry -- or simply have better things to be doing with your time -- we understand. Various third-party applications can change Windows 7's default logon wallpaper, but our personal favorite is Tweak.com's Logon Changer.
The software is ridiculously easy to use, doesn't require installation, and it even has built-in tools to automatically resize and recompress your images while leaving the original file untouched. The Logon Changer also lets you quickly change your logon wallpaper back to the Windows 7 default.


Start by downloading the app here, and then unzip the executable. Run the program and it should present you with a preview of your logon screen along with a few self-explanatory options: "Change Logon Screen" lets you browse to a new image, "Test" will bring up your logon screen, "Revert to Default Logon Screen" reapplies Windows 7's original wallpaper.dan ini adalah log on screen saya----->>>



video
2

-what u GIVE and u GET BACK-

Jika kita baik pada orang lain, maka kita akan menerima kebaikan dari orang lain.
Jika kita menyulitkan orang lain, maka jalan kita pasti akan sulit dan tidak lancar.
Jika kita senang bergosip,percaya atau tidak, kita pasti digosipkan juga.
Jika kita sombong, maka suatu saat kita pasti akan direndahkan,
Jika kita mudah berdusta, maka kita akan didustai oleh orang lain.
Jika kita merebut pasangan orang lain, maka pasangan kita suatu saat akan pergi kerana direbut
orang lain.
Jika kita kasar pada anak, maka kita akan tidak dihormati oleh anak sendiri bahkan orang lain.
Jika kita tidak berbakti pada orang tua, maka kita tinggal tunggu waktu untuk tidak dipedulikan
oleh anak kita kelak.

now what u understand..
sy lebih suka mgatakannya sebagai KARMA...
WHAT U GIVE AND U GET BACK...

pernah terjadi x dalam kehidupan korang??
mesti pernahkan..main kayu tiga,,mainkan perasaan org lain..tuduh org tu mcm nie..fitnah tu la fitnah nie la..backstabber..
but what the ending????
what u give and u get back..am i right or i am right???
itulah karma..sekali kamu lakukan dan kamu akan mendapat balasan yang serupa atau lebih dari itu..
tapi..kenapa mesti buat mcm itu..??kenapa??seronok eh...wahhh aku hebat berjaya mainkan perasaan orang..akulah player..
haaa???what the hell???itu yg korunk harapkan???untuk apa??nikmat dunia..???thinking deeply my friends..nikmat dunia bukan lah segala-galanya....tolonglah..bwk2 la taubat ok..siapa kita untuk menilai org itu..??siapa kita untuk menghukum orang itu??SIAPA KITA???
kita semua serupa sahaja..baik buruk tiada yang sempurna..untuk jenis2 orang yg xfhm bahasa nie cubalah letakkan diri anda pada tempat mereka..rasa apa yang mereka rasa..
Always put yourself in others' shoes ..if it
hurts you, it probably hurts the other person, too
jangan sampai satu masa nanti mula menyesal dan pada waktu itu tiada siapa yang akan datang menolong..malah anda akan dicaci..dihina..dipandang serong..hanya akan jadi bahan ejekan.         
 jadi..pesanan dari khidmat masyarakat----->jujurlah pada diri anda..lakukankan lah dengan ikhlas hati..sayangilah orang yang sayang anda..jagalah mereka seperti mana anda menjaga nyawa anda.sesungguhnya bertindaklah mggunakan akal fikiran bukan dgn hawa nafsu..
^_^ ---->MAYBE IM A LOSER BUT ATLEAST IM A COOLEST LOSER <------^_^
0

memOries T.T


what can i say.??? it just a memories..and this is the end..life must go on..^_^
0

THE TRUTH LIES IN THE JEWELRY BOX

hello there's..
hisashi buriin desu or i can say it "long time no see"..
mmg sudah lama tidak ku update entry blog ini..
skrg ingin ku mencuri sedikit masa ku untuk mula mencoretkan tentang pengalaman
dlm hidup..ermm..cam mana nk mulakan eh..haa..mcm nie..ONCE UPON A TIME.......
seringkali kita dengar mereka tidak diberi peluang untuk menjelaskan sesuatu perkara tetapi berlainan pula kali ini..diberi peluang untuk menjelaskan tapi diam seribu bahasa..mengapa??ingin memaksa kami membuat andaian sendiri..sengaja ingin menimbulkan salah faham..
 apa yang anda semua faham???mcm ni..kita bergaduh dan ego menguasai diri..kenapa??sebab masing2 tidak memberi peluang pada satu sama lain untuk menjelaskan keadaan itu..kerana ego semua akan jadi lebih buruk..bajet hebat la tu..tahu semua benda la sbb xnk org tu xplain???andaian yg ko wt tu betul la..mcm mana kalau andaian yg dibuat tu salah??setelah dapat tahu kebenarannya tidakkah akan merasa menyesal?? lain la klu org tu betul2 tipu ko ke ape ke..tp sekurang2 nya bg dia membela diri dia dulu..kalau dia cuba nk memutar belit kan keadaan hanya ada satu cara iaitu PLAY THE GAME..hahhaha..i like this part..
tapi yang peliknye la kan..dah bagi peluang untuk explain..tapi xnk ckp plak..mengapa??mengapa??mengapa??sebab??mungkin mmg da salah dia..nk menafikan pown xbley..nk memutar belitkn citer pown xbley..sudah mati akal kah??haha..kerana sebab ini lah semua masalah xkan selesai..memaksa kami untuk meneruskan andaian kami..kalau anda betul sengaja ingin membuat kami meneruskan salah faham ini??jadi jika anda terus diam bermakna andaian yang dibuat sudah semestinya betul..dan dengan bangganya saya mengatakan GAME OVER..^_^ ~~there is nothing u can hide from who's acting like PSYCO..                                                                            segalanya akan terbongkar dengan setiap tindakan bodoh anda..just like pandora box and jewelry box..the more u know the truth, the more reality break downs
MAYBE IM A LOSER BUT ATLEAST IM THE COOLEST LOSER..
0

dont judge the book by its cover-am i right or i am right

bertemu kembali..hati tga sayu dan sedih jd sudah xda mood nk post entry tp disebabkan ingin menyampai satu cerita akan ku gagahkan juga..hahahah..kidding je..ok je xda apa pown..ok lets start the story..

nk tya nie korunk pernah menerima nasihat x???
pernah x korunk ikut nasihat tu..??
siapa yg bg nasihat tu kt korunk??
adakah dye cukup untuk dijadikan contoh utk terima nasihatnya??
ermm..
mari berfikir sebentar,,,

sememangnya mmg patut dilihat pd dasar itu..klu org tu diri sendiri xterurus tp bg nasihat cm xgna je la kn..yela..cuba fikirkan..xreti jaga diri pastu nk ajar org len jg diri lak..ape ke benda nie yobb...
ermmm..pastu korunk bley plak ckp CERMIN DIRI DULU sebelum nk bg nsihat...adehhh..
xpatut la wt mcm tu kan..sebenarnya tafsiran korunk slah..
mcm aku nie..slalu bg nasihat..rajin mgajar org..tp diri aku xsebaik mana pun...ok..

mcm aku bg nasihat dkt org sedangkan diri aku pown xbetul bkn bermakna nk korunk jadi seperti aku cuma aku xnk korunk jadi mcm aku tu sebab aku bg nasihat..nasihat berdasarkan pengalaman..
contoh la kan..diri aku sndiri masih single dan aku bg sedikit nasihat pd org mengatakan jangan main perasaan org lain..jgn bg harapan palsu pada orang lain sbb ape???sbb aku pernah jadi mangsa pada situasi itu...itu sebablah aku bg nasihat supaya korunk xjadi mcm aku..ada faham???jadi fikir2 kanlah..dimana kebenarannya yg sebenar2 nya tiada yg benar melainkan yg sebenar2 nya..AM I RIGHT OR I AM RIGHT..???

oleh itu mana nasihat yg boleh diguna pakai ambillah..usah lihat pada pemberi nasihat itu..sesungguhnya org itu hanya ingin membantu kamu supaya tidak tersalah jalan sepertinya..fikirkanlah sedalam-dalamnya..jangan terlalu memberi pelbagai persoalan yang sia-sia..buang yg keruh ambil yg jernih..ada akal gunakan sebaik mungkin jangan berfikir seolah2 anda tidak mempunyai akal dan anda sudah dewasa jangan biarkan anda berfikir seperti kanak2 di tadika lagi..AM I RIGHT OR I AM RIGHT???
1

~~do you understand about sacrifice?~~

Jangan ditanya sebanyak mana pengorbanan yang telah aku lakukan.... Kerana aku sendiri tidak pernah mengiranya... Tetapi, Seandainya pengorbanan itu tak dihargai... Perlukah aku berkorban lagi ???

agak lama aku tidak mencoretkan cerita didlm blog ku ini..agak bz seketika dgn kerja..otak pown da semakk tu psl la xbley nk post entry..idea byk tp disebabkan otak sudah semak+serabut dgn urat2 yg dah xsehaluan nt cerita jd tunggang terbalik..ok straight to the point berkenaan pengorbanan..(ini juga adalah serba sedikit coretan dari blog yg aku jmpa bukanlah  100% dri buah fikiranku)

apakah maksud istilah ini? Istilah seperti ini sering berkumandang di telinga terutamanya di musim Hari Raya Aidil Adha ini. Istilah sebesar ini semestinya membawa pengertian yang pelbagai dan boleh merungkai pelbagai maksud dan andaian yang tersendiri. Hakikatnya, pengorbanan adalah berlandaskan jiwa itu sendiri samada ianya menggambarkan niat sebenar dihati ataupun tidak.

Cuba kita lari dari memikirkan maksud besar istilah pengorbanan itu dan kita beralih kepada perbuatan yang menggambarkan pengorbanan itu sendiri. Pelbagai persoalan bermain di fikiran aku mengenai pengorbanan:-


Kita sering melalukan pengorbanan. Hakikatnya pengorbanan itu mestilah dilakukan dengan ikhlas. Ya, ikhlas, ayat yang amat tepat untuk orang yang betul-betul mampu untuk melaksanakannya. Bagi aku, yang hati tidak berapa teguh ini, kadang kala terfikir, adakah aku betul-betul ikhlas? Tidak adakah secebis perasaan seperti sesuatu pengorbanan itu memerlukan balasaan yang setimpal...secebis mungkin banyak...apa kata sekelumit perasaan? Sebagai manusia biasa, aku tidak mungkin lari daripada memikirkan semua itu. Bila sesuatu pengorbanan yang dilakukan itu tidak mendapat sekelumit ganjaran, kadang kala timbul perasaan tidak puas hati. Hurm, persoalan yang sukar untuk dijawab. Biarlah perasaan tidak puas hati itu wujud, aku percaya perasaan itu akan luput dan hilang bila masa berlalu. Memendam perasaan mungkin cara yang salah tapi mungkin juga cara yang terbaik bagi aku. Tepuk dada, tanya selera.

Oleh kerana iman dihati ini tidaklah setebal mana, kadang kala terpikir dunia ini tidak adil. Seringkali apabila mendengar orang berkata dunia tidak adil , kita sering mencantas kata-kata itu dengan mengatakan setiap yang berlaku ada hikmahnya dan kita harus bersabar. Memang benar, tapi bila sesuatu yang mengecewakan dan menghampakan berlaku keatas diri sendiri , barulah kita sedar meungkapkan kata-kata itu merupakan perkara yang mudah untuk dilakukan. Hurm, mungkin bersabar adalah perkara yang terbaik, dan ini mungkin salah satu pengorbanan. Alamilah sendiri, apabila memberi nasihat, letak diri dalam keadaan itu.

Apabila melakukan sesuatu pengorbanan, pada mulanya kita terfikir, pengorbanan itu kecil dan biasa sahaja. Apabila dibandingkan dengan orang lain, mengapa orang lain tidak melakukan perkara yang sama , dalam erti kata lain tidak melakukan pengorbanan macam kita lakukan, tetapi dia mempunyai kehidupan atau kesenangan yang lebih baik dalam hidupnya. Selepas itu kita akan terfikir, mengapa kita harus melakukan pengorbanan itu? Adilkah semua ini. Situasi semua ini memerlukan satu jawapan. Dan, bagi aku , aku mungkin telah temui jawapannya, semua perkara yang berlaku ada hikmahnya. Tapi jawapan itu hanya aku dapat setelah aku berfikir untuk sekian lama. Hurm...dunia.
Mungkin aku salah dalam mentafsirkan semua itu dan inilah aku, seorang insan biasa. Bagi orang yang sentiasa mempunya nasib yang baik dalam hidupnya, bersyukurkah dan jagalah apa yang diperolehi dengan sebaiknya . Tapi, bagi orang yang nasib sentiasa tidak menyebelahinya, bersabarlah dan ingatlah satu perkara, setiap perkara ada hikmah disebaliknya. Dunia hanya sementara, selagi kita bersabar dan redha, kehidupan yang lebih baik mungkin menanti kita di akhirat kelak. Inilah satu pengorbanan yang besar dalam hidup kita.Hiduplah untuk MEMBERI sebanyaknya...bukan MENERIMA sebanyaknya....Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain
1

.:cinta tiga segi:.

permulaan untuk JUNE 2011...lama dah x post entry nie..duk pikir2 nk wt psl ape dan sekarang keadaaan sekeliling aku mgalami satu kisah percintaan..kalau sebelum nie aku pernah buat pasal cinta bertepuk sebelah tangan dan sekarang pula mengenai cinta 3 segi..haa..pasti ramai yang dah pernah  kena kan pada yang belum kena tu aku hanya mampu mengatakan UNTUNGLAH....

ok sebelum tu aku nk bgtaw awal2 kisah ini bukan mengenai aku ianya hanyalah dari pengalaman kawan2 yang pernah mengalami supaya menjadi nasihat atau kesedaran untuk kita di masa hadapan...


erm...macam mana rupanya cinta 3 segi ini eh...adakah seperti ini??
amboi...sampai mcm tu sekali korunk membayangkan rupa cinta 3 segi nie eh..hahha...
ini lah rupa yang sebenar tapi untuk pengetahuan korunk yang mcm ini sangat jarang berlaku..bukan xada ianya ada tapi jarang ditemui lah...yang mana????yang nie....
haaa...nampak x??1 lelaki dan 2 perempuan..itu bermakna
lelaki itu mencintai 2 perempuan pada satu masa yang sama..dan sekarang yang aku nk cterkan bukan yang nie..ada lagi satu..disebabkan mber aku nie laki dan dia lah mangsa so gambarannya seperti ini.nmpak x???bwh  nie la...
haaaa..nie lah...sama mcm td cuma td pemangsanya lelaki sekarang pemangsanya perempuan....bukan nk kata semua lelaki baiklah..haaa jap lg aku cter psl tu...dua2 situasi ada berlaku tetapi pada keadaan sekeliling aku nie sekarang yang nie paling banyak...ok...so jgn pertikaikan sangat lah kenapa aku nk BOMMM!!! pd permpuan..bkn begitu...harap faham ye..

alkisahnya si DIA(lelaki) nie sudah bercouple tapi xda kejap sgt xda lama sgt ada la smpi bulannye jg...dan tiba2..mereka BREAKKK...errr..BREAK  KEERR???rasanya xda kata putus atau minx break or what ever lah..puncanya dari si DYE(perempuan)..dengan tiba2 lost contact..so bg aku mcm xda istilah break pown disitu..dan...nk dijadikan cerita...hari demi hari..bulan demi bulan..tahun demi tahun..senang cter 2 tahun kemudian mereka terserempak disatu tempat..so nk katakan cinta mereka berputik semula ermm xtahu lahkan..rasanya xpown..sbb pd msa nie si DIA sgt2 marah pada si DYE ni plak..jadi kisahnya tergantung lg...tahun seterusnya..aku difahamkan mereka ini berhubung kembali..bagaimana aku tidak berapa nak pasti kerna tidak diketahui pown..jadi cinta mereka ini mula berputik kembali tetapi hanya pada SI DIA..si DIA telah declare pd si DYE untuk get back kerna si DIA sgt sayang pada si DYE nie..benda yang da berlalu DIA abaikan dan biarkannya pergi..sifat marah dan bencinya DIA ketepikan..tapi sayang kehadiran kekasih lamanya menghalang mereka untuk kembali semula..si DYE tidak mahu kembali kerna takut akan mengecewakan si DIA nie lagi..pada masa yang sama si DYE nie sedang menunggu kekasih lamanya untuk kembali...jadi disini aku ingin menyatakan yg si DIA nie....DIA...DIA bkn DYE,...DIA nie telah membuat satu kesilapan besar iaitu mengharapkan yang DYE akan kembali padanya dan terus menanti utk kepulangan si DYE..tetapi apa yg DIA dpt??hanyalah kekecewaan yang melanda dirinya...sedangkan yang memutuskan hubungan awal nie adalah si DYE dan kenapa si DIA nie setia menanti sehingga 3 TAHUN????apa yg dilakukan hanyalah sia-sia..nk dikatakan tiap2 hari DIA dtg untuk menemuinya..berborak bersama..untuk melembutkan hatinya untuk myedarkan si DYE akan kewujudan si DIA..hampir sebulan DIA melakukan sebegitu..nampak je DIA hepy..bahagia tapi sebenarnya luka dihatinya semakin besar dan membesar..kerna si DIA tahu yg si DYE nie sudah berpunya kembali..jadi DIA mula mggunakan otak untuk melepaskan DYE pergi dan bahagia bersama orang pilihannya..DIA berundur diri supaya tidak ingin menjadi org ketiga ataupun menjadi perosak hubungan org lain..

dan sekarang si DIA dpt tahu yang si DYE ini seolah2 merana kerana sering ditipu..DYE jumpa lelaki yg pendusta..lelaki yang suka menyakitkan hati kaum hawa..yang nie la aku nk cter psl lelaki yg jadi pemangsa..nt klu aku xbg pandangan kata berat sebelah lak an..ok..mcm nie..ye mmg ada org mcm tu..kerana ada yang prnah  merasa kan..so situasinye lebih kurang cm td gak la..hehehe..ok cter td xabis lg..DYE nie dapat jumpa dgn lelaki yang sebegitu punya ramai tapi ada DYE nmpk si DIA nie??ada DYE nmpk keikhlasan yang DIA nie bg padanya???ada DYE nmpk kejujuran DIA nie pdnya???apa yang DYE sering katakan semua lelaki sama..mmg betul la tp adakah semua sifat lelaki nie sama????berbanding lelaki yg pernah mainkan perasaan DYE nie dgn si DIA??ada ke sama???huh..nmpk sgt yg DYE nie benar2 xpernah nk memahami hati si DIA nie sejak kenal lg..jadi point aku adalah DYE nie mengejar org yang suka myakitkan hatinya malah TIDAK MENGHARGAINYA serta TIDAK NAMPAK akan kewujudan si DIA nie sedangkan hanya didepan mata...dan sekarang si DIA hanya redha dgn apa yang berlaku...

pada pendapat aku pula la..dalam hal nie si DIA nie lg banyak buat silap drpd DYE...walaupun kita nmpk kesemua punca kesalahan dari si DYE tapi yang sebenarnya si DIA nie lah..kenapa???sbb DIA terlalu mgharap..terkejar2 sedangkan DIA tahu hasilnya..masih ingin mencuba..terhegeh2 ingin mengejar..DIA patut tahu kekurangan pd dirinya...sedangkan DIA patut tahu yang DIA tidak layak untuk memiliknya..tapi kenapa sampai 3 tahun DIA sanggup menunggu??penantian yang sia-sia..thats the bigger mistake..kesilapan yang besar telah dilakukan adalah tidak mengambil pengajaran drpd kisah lampau...mempertaruhkan nasib seperti berjudi...bila hajat tidak kesampaian hidup jadi huru hara dan tidak terurus sama lah seperti kalah judi..huh..

dan aku difahamkan yang si DIA nie akan terus menunggu untk si DYE kembali padanya walaupun memakan tahun lamanya..si DIA akan terus menanti..jika ada jodoh tidak kemana..dan jika allah s.w.t  memberikan seseorang yang lebih baik drpdnya akan DIA terima sahaja dgn redha kerna allah s.w.t telah merancang sesuatu yang terbaik untuk hambanya cuma memerlukan masa yang tepat shj untuk perkara ini terjadi..igtlah..percayalah pada qada dan qhadar..sesungguhnya nasib kita sudah tertulis..

We were given: Two hands to hold. Two legs to walk. Two eyes to see. Two ears to listen. But why only one heart? Because the other was given to someone else. For us to find.

SEKIAN...................I know I am not worthy to be with you but know that until now I can not forget you ... I hope you will be happy with people who you choose but suppose you hurt, I will heal your wounds
1

.:.Life Is Difficult For Us To Guess.:.

Apakan daya jika kasihku tidak kau menghargai
Apakan daya aku hanya menumpang di sudut hati
Tiba masanya terpaksa ku membawa diri
Aku menyedari siapa diriku hanya sementara…

Hanya pada Tuhan aku berserah
Moga dirimu kecap bahagia
Apalah dayaku orang tak sudi
Lebih baik aku pergi



HIDUP ini susah kita nak DUGA
kadang-kadang kita rasa DEKAT
dengan SESEORANG itu
tapi sebenarnya JAUH

walaupun kita dapat GENGGAM TANGAN dia
belum tentu HATI dia kita dapat SELAMI
mungkin kita boleh buat dia KETAWA
tapi kita tak tahu apa makna SENYUMANNYA
bila dia MENANGIS
kita sangka kita dapat MEMUJUKNYA
walhal KEHADIRAN kita langsung TAK DISENANGI

rencah dunia, kita TAKKAN TAHU
siapa KAWAN, 
siapa LAWAN
sehingga sampai saat kita
JATUH TERSUNGKUR
adakah tangan
DIHULURKAN atau DITINGGALKAN???
3

Party BBQ untuk sahabat sekalian (written from my fren)

Dimulakan dengan بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمِ





Pada 29/4/2011 bersamaan dengan hari Jumaat.Majlis BBQ ni dimulakan selepas solat Maghrib bertempat dirumah salah seorang sahabat kami Zaid Kamal Zakaria(belakang rumah aku je).Kawan kami si Zaid ni sebenarnye nk berpindah dari Saujana Impian ni ke bandar tech.Beliau ni (Zaid) berpindah rumah je pon tapi die masih kerja kt 7-eleven saujana ni sebagai BOSS..hahaha.Plan asalnyer ingtkan nk ajak tgk wayang sama2 sebelum dia pindah tp kami fikir2 balik takut die ni penat sbb esoknyer die kerja,maklumlah jd boss tp xde assistant so xde cuti.Kesian plak die kalau penat ke ape kan jadi kami tuka la rancangan utk wat BBQ beramai2.Elok juga kami wat mcm tu seronok pon seronok sebab kalau tgk wayang bukan semua boleh pergi kan?lagipon lg senang kawan2 nk dtg beramai2 saving pon saving xde la si zaid ni dok umah asyik makan MI SEDAP(HAHAHA..).Memang best la wat aktiviti ni sbb rasa mcm gotong royong pon ade sbb masing ade part masing utk wat kerja,kalau xwat kerja pon xpe ddk makan sudah rezeki tu hehe..Start membakar pukul 8 lebih,konon nk testing ape rasa bahan2 yg dah di marinade tu la kan tp sekali bakar dah boleh mkn kaw2 hahaha..Masa da mula bakar tu berempat je sbb lagi sorang kawan kami Firdaus Omar ade hal sekejap tp rasa mcm xbest la sbb sangkaan kami nk beramai2 tp tu je yg ade tp xpelah kn,biase le tu mula2 mmg xramai org lepas tu dtg sorang2 mmg terbaik la sbb suasana jd happy gile mcm dirancang walaupun orang2 yg kami expect nk dtg xboleh dtg kn.Ape lg makan sakan la semua lagi2 si Haniff dgn Zaid hahaha..Menu dalam BBQ party tu Ayam,Ikan keli dan sosej je tp sangat2 sedaplah kan(Tolong jgn kata ape2 pasal ni xD) serta xkurang hebatnyer jugak si Faqar buat air minum mmg terbaik jgk lah(Jgn nk bangga lebih2 ok.. haha).Sepanjang majlis tu mmg terbaik la dgn suasana best dgn lagu2 nasyid dan sebagainya.maklum la dah lama xdengar lagu nasyid..hahaha..tetap sedap da akan sedap didengar sampai bila pon.Dah selesai majlis tu mmg lawak habis la dgn gelagat beliau2 ni semua(Faqar,Haniff,Aku dan Zaid).Ape2 pon majlis ni kami buat utk sahabat2 kami dan kawan2 yg lain dgn ikhlas dan hati terbuka,mana yg xdpt dtg tu BBQ part 2 nnt tolong la dtg ye dan kami akan usahakan buat yg lebih baik dan lebih seronok dari yg ni.Sungguh la,Aku rasa majlis ni mcm reunion dah mmg syok habis dan puas hati sgt2 walaupun xcukup org yg diharapkan datang.Seriously ni adelah salah satu kenangan paling manis utk aku dengan korang so lupekan lah sengketa lama,jom kita rapatkan hubungan antara satu sama lain dan akan terus kekal kan bende ni sampai ke tua insyaAllah.

Bahan-Bahan marinade yg digunakan utk BBQ majlis ni :-

Bawang putihBawang besarPaprika
Thymes(ntah mcm ne nk eja)Lada HitamLada PutihMaduSerbuk KunyitGaram secukup rasa

Special Thanks And Credit To :-

Haniff,Faqar,Zaid,Firdaus dan semua orang yg datang untuk menjayakan majlis(Mana2 yg xde nama tu jgn la sedih korang ade dlm ni kalau nk aku tulis bg tau ok?)

"Kawan ni ibarat layang-layang,kalau layang-layang tu pergi jauh aku akan gulungkan dan tarik tali tu balik supaya ia kembali dekat dan terbang dengan aman.Dimana layang2 yg terbang teramat2 tinggi tu agak susah nk ditarik dgn angin yg kuat lagi menghalang tp aku akan tetap jgk tarik pelan2 dari masa ke semasa"

Akhir kata kalau ade salah silap ke tersalah eja ke harap dimaafkan dari atas kepala hingga ke hujung kaki.Aku pun dah buntu nk tulis ape da.dah pukul 4 pagi lagi pun.Jadi aku akhiri cerita ni dgn السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
video yg sempat kami rakamkan..selamat menonton..
video
2

u change bcoz???

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

 

dengan ini ingin memulakan penceritaan tentang perubahan..perubahan???erm..nk kaitkan dgn alam percintaan la..tapi ntah mcm mana nk mulakan pown xtahu..haih..mcm nie la..once upon a time..intro je..

 berubah..kebanyakkan org kita berubah kerna bersebab..bukan kerna diri sendiri ingin berubah..disini aku nk kaitkan ttg cintan-cintun..kenapa la kan..kenapa mesti berubah kerana seseorang tp bukan kerana diri sendiri atau kerana Allah S.w.t..sememangnya kita tahu jika kita berubah kerana seseorang xkira la lelaki/perempuan tp adakah perubahan itu akan kekal??silap2 bila da break hah!!wt blik perangai lama..betul atau tidak apa yg aku katakan nie??bukan  semua la tp kebanyakkan..yg akan terus kekal hanya segelintir...bg aku la kan..ye mmg aku pernah mengalami situasi mcm nie..aku pernah berubah kerana org..tp itu dulu..now..i can said "SOMETIMES PEOPLE CHANGE"so apa salahnya kalau kita berfikiran matang..jgn lah fikir pada satu masa..fikirlah dlm jangka masa yg panjang..fikir terus kehadapan..kalau sekadar fikir pd waktu tu je mmg hidup  kau kucar kacir la hari2..so change it..u can do it..

 so..perlu ke berubah kerana seseorang??rata2 tempat kita pernah dgar ayat yg mcm nie "hanya u yg boleh ubah i supaya jd baik"(gelinye..haha) lagi "sy tahu awak sahaja yg boleh ubah saya" erk.. adakah dia tuhan yg boleh suka2 hati ubah kau??dia hanya manusia biasa..yg mencipta kau barulah Allah S.w.t..

yg boleh ubah kau plak adalah diri kau sendiri.. suka2 ati kau je ckp dye bley ubah kau..xpaham betul la..diri kau so ko ubah lah diri kau sendiri..terpulang pada hak masing2..nie nk gak bg alasan boleh ubah kau padahal ko xnk dye tggalkan ko..konon2 ayat cair la nie eh...hah..

 mcm nie la..kalau kau betul2 berniat nk berubah tanpa bantuan sesiapa dan kau betul2 nk berubah kerana Allah s.w.t dan Insyallah kau akan dapat petunjuk dari-Nya..bukan sesuka hati kau je nk jdkan itu sebagai alasan xnk ditinggalkan..org tu hanya boleh jadi pendorong atau pebimbing mungkin la... tp ingat jgn berubah kerana  seseorang berubahlah kerana Allah s.w.t.

nie contoh lagi satu..ada la mamat nie berkenalan dgn  sorang minah nie kan...minah nie  plak bertudung,tutup aurat,sopan santun..so yg mamat nie lak nk tackle la si minah nie..dye mula berubah..nk tackle punya psl tu..huh..rajin lak g sembahyang,g surau/masjid..dgar lak nasyid...haih mcm2 manusia..tp bila xdpt nk tackle hati frust..g beli beer..isap rokok berkotak2..sembahyang hilang ntah kemana plak..aduyaii..serupa xpayah berubah..sebab apa..xikhlas..berubah kerana perempuan..huhu..mcm nie la..aku nk tanya satu persoalan..apa yg korunk nmpk kt dye sehinggakan korunk jatuh hati pd dye then ckp dye boleh ubah korunk..tp ubah ke mana??benda baik atau benda buruk??bg aku la..haha..ntah la..mcm nie la..aku memilih org bukan kerna apa yg aku nmpk ada atau tidak diantara dye dgn org lain tetapi kalau hati tu da syok rasa dye layak untuk jadi bini serta boleh jadi pendorong di masa depan cukup lah..jgn samakan maksud pendorong dan "awk boleh ubah sy"

pendorong seperti mengingatkan atau membimbing atau menasihati dan yakni boleh kekal..kalau awak bley ubah sy thats mean..er..apa yg dye boleh buat??kekal ke??ikhlas ke??fikir2 kan lah sendiri..haih..

 mcm nie la..bila kita sudah jauh terpesong mmg la sukar untuk mgalami perubahan..so take a time..sikit2 demi sedikit akan ada perasaan ingin berubah..yg penting niat..insyallah dgn ketentuan-Nya akan diberi petunjuk..yg penting perubahan itu ikhlas dan kerana Allah s.w.t. tapi janganlah pulak bila da berubah tu hanya sementara..kuatkan iman supaya ianya berkekalan..kita manusia mmg selalu mudah lupa,riak,..xdinafikan lagi..so usahakan lah untuk ianya berkekalan..

okla..smpi sini aje..aku pown xtaw apa yg aku cter nie..agak melalut..harap maaf kalau ada yg xsetuju atau tidak betul..masing2 ada pandangan kan..so depend la..mana yg elok diambil dan mana yg x elok just abaikan..mata dan ngntuk da nie..erm..-wassalam-

people change.even the person you thought you knew the most change and eventhought it hurts to see them go.you have to move on for the sweetestst memories of all you have and things might never be the same

0

Kenapa Lelaki Kahwin Lambat

KAHWIN..???haih..tertarik ngn satu entry nie drpd blog lain cuma nk copy paste je la...nk baca x??ok..dipersembahkan..

Lelaki kawin lambat? Mengapa?

Bia saye berikan satu contoh
Ia merupakan satu contoh panjang. Kalau anda nak skip, boleh je, sebab saye ade kesimpulan kat ujung  artikel ni.

Katekan lah anda adalah seorang graduate, umur 23, lelaki, kerja pegawai, gaji dalam RM 2000 sebulan dan tiada simpanan di dalam bank. Setiap bulan, perbelanjaan makanan, transport  (motor/ train), bil api, air, handphone, sewa rumah dan perbelanjaan lain, katelah kamu menyimpan dalam RM800 maximum. Sebagai anak yang baik, anda kirim wang ke kampong dalam RM300. Balance duit dalam RM500, dengan disiplin yang ketat, mungkin anda boleh simpan dalam RM5000 setahun

Setahun berlalu, anda berumur 24, anda berkenalan dengan seorang gadis impian anda. Masing masing dah merancang nak berkahwin dalam masa setahun dua ni. Maka, anda perlu menyediakan basic needs untuk happy family anda. macam rumah dan kereta. Anda pun bekerja keras dan mendapat kenaikan gaji sebanyak 10%. Dibesarkan dengan family yang sungguh baik, anda menjadi seorang gentlemen. Semua expenses untuk dating, hadiah, bunga, sudah pun anda sediakan awal awal, maka 10% dah pun untuk si dia.

Seperti tahun sebelumnya, setelah bersusah payah makan meggi nak bersaving, anda berjaya mengekalkan RM5000 lagi savings. Company pulak bagi bonus 2bulan tahun tuh. Maka lagi RM4000 dah bertambah dalam savings itu dan menjadikan total saving anda RM14000. Lepas tuh, anda nak beli kereta pulak, spend RM8000 untuk brand new RM40,000 car. Net saving dah tinggal RM6000 je.

Tahun berikutnya, diumur 25 tahun, dan anda sangat bagus bekerja. Tetapi sebabkan anda kene bayar kereta tiap bulan, total savings dah tinggal RM400 sebulan. Dan mungkin lebih kurang RM 5000 jugak total savings setahun. Bonus takde, sebab company not doing so well. So, total savings dalam RM11,000 sahaja, selepas 3tahun bekerja. Jadi, anda decide untuk bertunang dengan gadis impian. Dia setuju. JadI, RM1500 dibelanjakan untuk cincin dan hantaran pertunangan. Nett saving tinggal RM 9500.

Tahun seterusnya, anda berumur 26 tahun, anda di beri kenaikan pangkat. Gaji anda sekarang RM3000.  Ini  berita baik!! “maka tahun ini saya ishtiharkan akan menamatkan zaman bujang”. Anda pun dah gersang dah tu.

Anda bertanya Tunang anda : berape hantaran kawin?
Tunang anda :  berapa-berapa yang u sanggup
anda :  RM5000 ok?
Tunang anda : I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!
Mate terjegil', air liur 'meleleh'  * PENGSAN SERTA MERTA*

“MANE NAK DAPAT DUIT LEBIH?”
Sebabkan anda terlalu sayangkan dia, anda kerja kuat, sampai dapat award pekerja cemerlang.  wat bisnes sane sini. Supply ayam pencen bagai. Dapat la simpan tahun tu RM20,000
Sekarang umur dah 27 tahun. Duit hantaran dah cukup. Tapi, mak plak cakap ,"Anak mak nak kawin ni mesti la buat grand grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita cater aje la ya? RM10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik dan mahal-mahal sket. Kita jemput dalam 1000 orang datang ok?"


Pengiraan pantas dijalankan
"1000xRM10=RM10,000, penyanyi lagi, khemah lagi, buta-buta je RM15,000!!! Tu tak masuk cincin kahwin lagi!!"
Anda : Mak, nak buat apa membazir-bazir duit ni?"
ibu anda : Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup. Biarlah buat betul-betul.
Anda : Tapi mak?
ibu anda : Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap dato, datin, tan sri puan sri lagi datang. Mana la mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik kecik?

Setelah bersusah payah, akhirnya anda berkahwin jugak. Tetapi, apekan daya, jodoh kamu berdua tidak panjang. Anda berhutang keliling pinggang, interest makin tinggi. Anda dah tak mampu nak bayar. Wifey kesayangan dah letih kalau anda asik nak mintak duit. Dia tuduh anda tak bertanggungjawap, tak reti bagi nafkah, bla la bla… akhirnya? Bercerai..

Masalah yang membuahkan masalah. Kadang kadang kita pelik kenapa perkahwinan sentiasa gagal dalam Negara kita. Contoh yang saya huraikan di atas adalah salah satu contoh kasar yang boleh dilihat, kenapa orang kita kawin lambat, atau, agak susah nak kawin.

Punca masalah :
Budaya kita yang tak kene tempat.  Saya rasa, ada banyak menda dalam budaya kita yang tak masuk akal dan kadang kala meyusahkan diri sendiri. Budaya yang berakar umbi ini menyebabkan ramai orang takut nak berkahwin, dengan alas an mereka tak mampu untuk berkahwin, walaupun secara fizikal dan mentalnya mereka sebenarnya mampu.  Sedikit pemerhatian dan penyelidikan yang saya lakukan :

(1)    Perkahwinan perlu dilakukan secara bersederhana. Motif kawin kan nak menjamu sanak saudara dan rakan taulan makan? Jadi, makanan sahaja lah yang perlu di ambil kira. Tak perlu nak berabis beriya kepada menda menda yang mendatangkan hasil. Contohnya, pelamin.
Pelamin yang biase je pond ah RM1500 tau. Baru pelamin. Blum lagi, hiasan ini, hiasan itu.. haih..

(2)    “Harga” seseorang wanita bukan sepatutnya diukur dari tahap education beliau, tetapi pengetahuan agama seperti yang di sarankan oleh Islam. Sistem hantaran ini di ambil dari Indian yang datang ke Malaysia, bertahun dulu.  Kalau ditanya pun, mereka sendiri pun dah tak ramai yang praktikan menda yang tidak masuk nih. Kalau hantaran diletakkan terlalu tinggi, perkahwinan terpaksa di batalkan atau di tangguhkan. Padahal, Akad dan nikah itu lebih penting dari wang hantaran.

(3)    Perkahwinan sepatutnya adalah perkara yang paling mudah dan cepat, tetapi kini telah menjadi beban. Zaman kini, perkahwinan sangat complicated dan rata ratanya takut untuk berkahwin. Semasa saya di Sydney, saya lihat, rakan muslim kita berkahwin hanya di masjid, kemudian ada kenduri kecil yang dijalankan di masjid. Para jemputan terdiri dari jemmah masjid, kawan kawan dan saudara terdekat. Tak perlu ber-extravagance. Yang perlu di focus adalah kehidupan selepas berkahwin, bukannya MAJLIS perkahwinan. MAJLIS itu hanyalah pintu ke gerbang perkahwinan itu. Seolah olah kita menghiasi pintu rumah kita cantik bagai nak rak, tetapi di dalam rumah, kosong, gelap dan unattractive?

...dan yang si lelaki menangung bebannya...