SlideShow

0

KasiHnYa SeoRang Ibu

Macam da lame je xpost blog kan..agak busy sebentar kerna keje dan benda2 lain..
erm..kenapa sy nk cter psl ibu..??haa..sbb sy rindu sgt pd ibu sy..sy pggil emak..xbiasa la panggil ibu..
ok cternye cam nie..memandangkan sy selalu bhadapan dgn customer so sy agak rasa terkilan pabila melihat customer yg digelar seorang ibu membawa anak2 nya...customer itu seakan sama ngn emak saya..bkn dari segi rupa la tp dari segi pakaian atau sikapnye..benda nie bru je terjadi didlm bulan nie..di tgah bulan n baru2 nie..sy rasa cm nk menangis kerna teringatkan emak saya..baca dialog ini..

bdk perempuan: nape abg beli byk sgt nie?
bdk lelaki         : nie utk ibu sekali.
bdk perempuan: ala nk jg beli utk ibu.
bdk lelaki         : ah xpayah..abg da beli nie.

wang xcukup lalu si bdk perempuan keluar dan minta ibunya duit dan masuk lalu...

bdk perempuan: ibu kate xpayah beli utk ibu.
bdk lelaki         : da bayar da..xpe la..

mcm mana korunk rasa ble mhadapi situasi mcm nie??pada mereka yg sudah kehilangan kedua orang tua mereka mungkin akan rasa seperti mana saya rasa..bdk2 ini hanya berumur dlm lingkungan 7-9 tahun..
walaupun duit yg digunakan dari ibu mereka tp niat mereka utk mbelikan sesuatu utk ibunya itu  yg penting..
semasa itu saya teringat first hadiah dari duit hasil titik peluh saya bekerja dari saya pd emak saya waktu hari ibu semasa saya berumur 18 tahun..ttp malangnya itu la hadiah pertama dari duit saya sendiri dan yang terakhir kalinye..huhu..selendang..itu la hadiahnya..selendang itu jg adalah pilihan drpd seseorang yg sgt istimewa bg saya waktu itu..emak tersenyum lebar pabila mgetahui siapa yg memilihnya..ttp skrg org itu tidak lg istimewa..erm..baru je cadang nk jumpa time kenduri kahwin kakak tp tiada rezeki  hanya sempat bersembang dlm fon je...
emak sgt2 sporting..saya sgt bersyukur dpt wanita ini sebagai emak saya..segala masalah saya kongsikan bersama emak..cerita mengenai awek pown saya kongsikan sehingga emak suruh ajak datang kerumah..tp apakan daya..
emak jg la org pertama yg perasan bila saya da break up..seorang ibu tahu benar mgenai anaknya..saya sayang sgt sama emak
 
kami duduk berasingan..kami adik beradik rumah di kajang manakala emak saya sekeluarga rumah di dsg tangkas..ada satu hari tu saya da lama xbalik ke sg tangkas..bkn xnk balik tp ada sebab..time tu xda transport cuma mharapkan dari kakak2 yg ada kereta saje mbawa pergi kesana..nk naik public transport duit plak xda time tu..saya bkn la jenis yg suka meminjam duit pd kakak dan abg sndiri mahupun kwn2..dan saya agak bz keje waktu itu..jadual x menentu kadang2 malam kadang2 petang ..utk dpt jadual pagi jarang sekali...so bler da dpt keje pagi dan ada la duit skit saya pown pergi la ke sg tangkas..setibanya disana saya merasa amat kecewa sgt2 dan berasa bersalah.."haa..ingatkan da xjmpe jalan nk balik sini"kata emak..hancur luluh hati ketika itu bila mendengarkan perkataan itu keluar dari emak..saya rasa sangat2 bersalah..waktu itu xda siapa yg faham situasi saya..termasuk la kakak dan abg..yang mereka tahu hanya "bila ko nk pg tgk emak??ko xpg sg tangkas ke?? itu la kata2 mereka..mmg saya sedar saya bersalah dalam hal nie..

Hari semakin pantas berlalu..emak dimasukkan ke hospital kerana mhidapi kanser kulit..dari hospital kajang sehingga la ke HUKL..semasa di hospital kajang emak duduk dlm wad selama 3 bulan kalau xsilap..sebelum hari raya tahun 2008 emak keluar dari hospital akan tetapi selepas seminggu raya emak telah masuk semula ke HUKL..selama 3 bulan jg emak duduk disitu..dan saya jg la anak yg jarang pg melawat kerana lebih pentingkan kerja..selepas kakak ckp mcm2 saya pown cuba la usahakan pg melawat..biarkan tidak dapat tidur yg penting jgn jd anak derhaka..

waktu tu saya deret keje malam..masuk kol 11mlm dan balik pd 7pg..sampai sahaja dirumah saya bersiap dan keluar dgn menaiki public transport bayangkan la kt saujana nie ssh nk cari public transport..smpi di HUKL lebi kurang dalam kol 10 atau 11..terus naik bjmpa dgn emak. kol 1 da abis waktu melawat so saya duduk la kt bawah smpi kol 3..dan naik keatas semula sehingga kakak dtg utk pertukaran syif.kakak smpi dlm kol 7mlm..jadi saya pown blik la sbb nk msuk kol 11mlm..kena gerak awl takut xda transport..mcm tu la ari2 selama keje mlm dpt tdo pown tdo kt hospital sblah mak..hehe..

Hari semakin berlalu sehingga akhir bulan 3 2009..waktu itu sy xpg melawat kerna duit da abis..kne tggu gaji..pada waktu ini la saya amat2 terkilan,berasa bersalah,rasa sbgai anak derhaka..
sememangnya mmg mcadang nk pg melawat pas dpt gaji.
pagi 31 mac 2009 emak call tye bler nk dtg..jadi sy pown ckp la duit xda esok zaid dtg gaji dpt petang..
hari tersebut sy bekerja mlm dan waktu tu 1 april 2009 jam 4am..kakak call ckp datang hospital skrg byk darah emak kuar..sy pown ckp la kol 7pagi abis keje..teruk pagi tu sy dimarahi kerna masih fikir pasal keje lg padahal waktu itu emak sudah nazak...sy pown tanpa berfikir panjang call manager ada emergency case kene pg hospital skrg..jadi sy tgglkan partner staff sorang2 dlm 7e..sy berlalu naik motor dan mbawa selaju-lajunya pulang kerumah dulu..waktu tu sy rasa sangat2 bersalah dan derhaka kerna pada thap mcm nie sy msih fikir psl keje..mmg anak yg xguna..itu la dlm fikiran sy waktu tu..kami tiba di HUKL lebih kurang jam 7pg..kelhatan semua da sampai..keadaan mak sememangnya nazak..sehinggakan terpaksa memakao alat pernafasan dan..xsangka 1 April 2009 jam 10pg saya tlah kehilangan seorang ibu yg amat sy sayangi..waktu tu sy mmg sgt2 berdosa pd ibu dan myesal knapa la xdtg melawat sebelum tu..

tetapi segalanya telah berakhir..segala penyesalan tiada gunanya..sekarang hampir 1 tahun 4 bulan pemergian ibuku..saya amat merindui pd emak..Noormadiah Binti Simun..dan Haji Zakaria bin Haji Asmawi ayah ku telah meninggalkan kami pada tahun 2006..semoga roh kedua ibubapa ku dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman..amin..al-fatihah..

Jadi apa yg saya nk smpai kan disini sape2 yang masih mempunyai ibu bapa hormati lah merEka..sanjunglah mereka..sayangilah mereka..walaupun mereka selalu memarahi,memukul, mereka ttp ibu bapa kandung..hargailah mereka..jangan lah jadi seperti saya..bersyukur lah dgn apa yg ada..
MAK...I LOVE U SO MUCH N ALWAYS MISS U..
FORGIVE ME FOR EVERYTHING..
I WILL ALWAYS PRAY FOR U..AMIN..

2007







LUANGKAN SEDIKIT MASA UNTUK MEMBACA INI..
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


KISAH MENYAYAT HATI..




Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
q Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik

q Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah

q *** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak

q Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya

q Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka
Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata
Ø Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata

q 3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidor!
Ø Anak
Ø Ibu
Ø Suami
Selingan: kata ustaz kalau kita ada perselisih faham dgn suami sampai nak bercerai, tgk laa muka bila dia tidor kalau masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada rasa tu semua maksudnya jodoh dah memang takde, boleh proceed pi mahkamah.

q Orang yang selalu menatap and memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya… kira tak menangis teruk laa..Bagi siapa yg masih ada ibu, pandang laa selalu

q Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu

q Kalau ada niat yang baik teruskan laa..Allah akan bersama, jangan takut

q Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g. tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai

q *** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakan ibu kita di tempat yang terbaik

q Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, “ungkit” kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil “wasilah amal”
Ø “Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”
Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita
Ø Tapi geng kalau sedekah RM1 takkan nak tuntutkan J

q Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit/musibah

q Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnail laihirojjiun, ,, then cakap dengan Allah
Ø “Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini”
Ø “Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini”
Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukkan.

q *** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

q Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita telah tiada!

q *** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup
Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke pusara mak kita cakap..“Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia engok cucu mak kawinkan” atau “bapa saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..” Ustaz kata luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana.

q Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan kita “berkatilah si A ini” dan jika tak bagi salam, mereka akan kata “celakahlah orang ini” Jadi, jangan lupa bagi salam next time

q Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan

q Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

q Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!

q *** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan! ! “Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku”. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana.

q Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita ringan tangan nak bersedekah

q *** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah, syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

q Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita

Selalu Bergaduh Dengan Ibu
q Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka
Ø Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi/ selalu sakit tulang belakang/ tulang belakang bengkok/ rasa mengantuk selepas asar
Ø Saka dipindahkan melalui Kasih saying/ Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan
Ø Symptom dah terkena saka
v Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena
v Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu lapar
v Susah nak dapat anak, senang gugur
v Ada rasa kelibat orang lalu
v Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam
Ø Cara hilangkan saka, Zikir “Laillahaillalah” 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan

q Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer tulang.

q 3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia. Kalau dapat ni pi laa perawatan cara islam jugak.

q Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan

q Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas.. “Qulhuwallahuahad…” 1000x sehari

Anak Lari Dari Rumah
q Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari

q Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya

Anak Degil
q *** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK
Ø Ni seram sket masa nak buat hehehe..mula2 je lepas tu ok..e.g. Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia
Nasha dah try buat kat anak and Kak Has pun dah try ngan anak dia, setakat ni alhamdullilah menjadi J
You can ask anything! Nak anak senang bangun ke sekolah.. just try and see.

So info dah disampaikan, marilah kita sama2 praktikan mana yang bolehkan.
0

Bloody Monday



BLOODY MONDAY????ha..korunk da tgk blom???klu blom cpt download..layan gler dan sememangnya terbaik dari ladang2 dan estet2..terbest dari  kilang2 dan factory2..haa..nie aku bgtaw ckit serba serbi cter nie..



 seorang lelaki takagi fujimaru seorang hacker muda..masa dia kt high school lg dia da hack system pentagon..then masa tu dia kena tangkap la dgn goverment..satu hari tu negara jepun nie dlm bahaya..ada terrorist yg cube nk musnahkan jepun..satu organisasi yg dinamakan THIRD-i berusaha utk selamatkan negara,.organisasi nie la yg tangkap  si takagi nie atau codename dia FALCON..satu2 nya harapan negara adalah si FALCON nie..so THIRD-i telah memanggil FALCON utk membantu diorang..so klu nk tahu mcm mana FALCON nie hack system n selamatkan negara serta dia fight ngan hacker lain..pergh..bayangkan la mcm mana diorang fight..marilah kte tonton bersama..mmg xnyesal la tgk.. awek2 dlm cter nie pergh meleleh...hahahha..ops..kembali ke pangkal jalan..korunk bley download citer nie kt sini..klik je..

Bloody Monday Season 1(2008)
Bloody Monday Season 2 (2010)


Disebabkan aku terlalu taksub ngn cter nie so laptop aku pown da jd cm sistem dia..nk tgk ke/??
hehe..xyah la...hahaha..nie dia..trang..trang..tang,,tang..



haha..ok la..download...jangan x download...hahha...chow..
0

Berakhir Sebelum Bermula =(

Siapa pernah mgalami dalam kes mcm ini..
Berakhir sebelum bermula..
erm..mcm mna tu eh..
xmula lg tp kisah da tamat..
so renung2kan la..
sememangnya amat la kecewa jika perkara seperti ini berlaku..
tp seperti yg pernah  aku katakan redha..semuanya kerna takdir..
mmg benar tidak perlu terburu2 tetapi sampai bila..terpulang.. Tp tu la ko..ikut sangat perasaan dan naluri ko..sekarang tgk apa da jadi..segalanya berakhir tanpa permulaan..tp mmg ada betul gak dgn jalan yg ko pilih ini..klu x wt bermakna ko akan sentiasa serabut memikirnya dan pasti akan menyesal.
anda mempunyai pilihan sama ada ingin diselubungi penyesalan atau tidak..
We may love the wrong person, cry for the wrong person..
but one thing is sure,,mistakes help us find the right person
by the way..im sorry..=(

Baru ku bilang kau punya rupa yang menawan
Tidak bererti diri ini jatuh hati
Benar mungkin kita punya peluang berkenalan
Tapi belum sampai ke tahap maut lagi

Merbahaya amat merbahaya
Menyamakan suka dengan cinta
Nanti kau yang kecewa

Oh... Jangan cepat menyerah hati pada saat mula berjinak
Oh... Akan timbul masalah
Cinta berakhir sebelum bermula

Perlahan sedikit kenapa mahu tergesa-gesa
Cinta pasti lahir jika sesama suka
Biar berkenalan dulu sebelum berpacaran
Atau paling tidak mungkin sekadar teman

Memang benar aku tertarik padamu
Tapi tunggu dulu
Kita perlu ambil satu persatu

~~Tetapi jika kau meninggalkan ku
terhiris hati ini,terguris jiwa ini
menangis tak berlagu..~~


2

.:c!nta BerTepuk Sebelah Tangan:.

hahaha..nk glak dulu bley..haha..
saje intro..tajuk ini diberi oleh seorang rakan..
so aku pown wt la sbb mcm best je..bg korunk aku xtaw la an...
erm..cinta bertepuk sebelah tgn..erm..mcm2 hal..cinta buta la cinta pekak la..cinta monyet pown ada yg nie bley lak men tepuk2 sebelah tgn..mcm mne eh..jap nk try tepuk sblah tgn..erm..cm cacat la plak..mmg cacat la klu ko syok  sendiri kan..tp nk wt cm mner..aku da bgtaw kt dye..smua nye kerna takdir..jodoh ajal maut ditgn tuhan..apa yg kte mampu wt hanye berusaha..tp ko bgus..ko da berusaha sedaya upaya..eh..opss..bru nk intro lme ckit da msuk story da..xpe..continue..ko sggup turun ke shah alam dri kajang utk dye..ko da bli kn dye mcm2 utk amk hati dye(tidak digalakkan)..tp dye still buta..mse dye sakit ko turun gak g shah alam bli bubur bg kt dye..tp apakan daya kawan..org mcm ini mmg xpernah nk mhargai...xreti nk mhargai..xnmpk keikhlasan yg kte beri..sbb tu aku kte dye buta..kita da jujur ngn dye..ikhlas ngn dye..maybe satu hari nt dye akan sedar yg keputusan yg dye wt ternyata salah..aku pasti sgt..slalu klu org mcm nie  mmg akn dapat balasan mcm tu..bler yg elok dye buang dye akan dpt yg teruk..so  dari situ dye akan mula terfikir..knape la dye lpaskan seseorang yg terlalu baik dan bakal membimbing dye nt..

satu lg kisah.. actually nie mistake dri laki tu gak..erm..mcm mana nk mula  eh,,mcm nie la..er..er..laki nie ingin kembali kepada ex dye balik..punca mereka putus tiada sebab kowt..tiba2 tgantung mcm tu..xda kata2 penamat..tgk2 perempuan tu senyap mcm tu je..so dpt agak kan apa puncanye..jadi laki nie ingin mencuba untuk mendapat ex dye nie balik..sbb laki nie terlalu sygkan ex dye..apa yg perempuan nie wt mmg wt laki nie marah dan timbul perasaan benci tp itu mungkin utk org lain...laki nie sggup bersabar..dan menunggu dan terus menunggu..akhirnya selepas beberapa tahun mereka contact blik..dan respon perempuan itu bgus..dye xsangka laki nie msih syg kan dye..so mereka slalu berjumpa..bley dikatakan tiap2 hari..cuma perempuan ini xnk untuk kembali semula kerna takut akan mengecewakannya la..so kesilapan lelaki ini adalah terus menunggu..cuba untuk lembutkan hatinya..tapi bila da bjumpa duduk di kedai makan,lepak2 bersama kwn2 lain si perempuan nie khusyuk msj...jiwa lelaki nie plak agak kacau bilau..tp lelaki nie hanya memendam saje.. da org xsudi nk wt mcm mana..just tggu dan redha saja..cuba utk lembutkan hatinya..tapi kesudahannya hanyalah cinta berpuk sebelah tgn..bodoh la laki nie..huhu..erm..apa2 pown utk kesudahan yg seterusnya gud luck la eh...

mmg banyak aku tgk kes mcm nie.mmg terbukti..semuayg terlibat adalah org disekeliling aku..klau sorang dua maybe kebetulan tp nie byk..xterkira..erm..aku nk kaitkn dgn blog aku yg satu nie la..korang bce blog aku nie..click here ada gak berkait rapat jg la..erm..
 mmg la soal hati xbley nk dipaksa kan..tp..haih.xbley ke nk bg chance ckit..wlaupun skali..agak2 mmg da xbley jg mmg xdpt nk tolong la kan..tu la..len kali klu xnk tu jgn la bg harapan yg tinggi ke langit..bak kate pepatah aku la pd sape2 yg slalu mharap..JGN TERBANG TERLALU TINGGI KERNA APE..??KERNA KALAU JATUH MMG SAKIT..KLU DIIKUTKAN MMG BLEY MATI TP YG NIE HATI KO HANCUR BERKECAI JATUH DRI TMPAT TINGGI..KLU BLEY CBE KO BERENANG JE..AGAK2 LEMAS XDA LA SEPARAH KO JATUH DRI TMPAT TINGGI KAN..SEKURANG2 NYA BLEY GAK LA KO HANYUT KEDARATAN...


haa..nie la akibatnye...jatuh dri tmpt tinggi..igt..jgn sekali2 terbang terlalu tinggi klu percentages utk memilikinya terlalu tipis..erm..klu bg contoh pd kisah aku plak..erm..er..er..erm..well.. aku jenis mmg sdar diri la..haha..rupa xda..harta xda..mkn gaji je..akdemik spm je..erm..so sape la yg nk kt aku an..haha..klu keinginan utk mharapkan sesuatu tu mmg ada..tp slepas aku jatuh dri tmpat yg tinggi aku dpt pengajaran..so aku xda la terlalu mharap sgt kn..klu ada tu ada la..klu xda nk wt cm ner..xda rezeki lg..asalkan kte da mncuba sedaya upaya..hanye berserah saje klu dah tu takdir kte xda jdoh ngn dye nk wt cm mne..mcm yg aku ckp td..ape2 pown kne berusaha dulu...ok kawan..sabar la..disana pasti ada org yg lbih baik dri dye..akunye da jmpe da tp mcm mustahil je nk dapatkan..haha..well..aku da cbe jg..dan nmpknye xda jodoh..hahaha..ok nmpak cm  da terpesong jauh ngn tajuk..haha..aku mmg begitu..da bg tajuk tp cter lain..huahuahua..kmbali ke pangkal jalan...lgu ini berkenaan dgn tajuk nie gak la..pupus dari dewa..apa lg da bce comment r ckit...ok ke x ke..haha..

0

.::my n!teS::.



huh..nk cter lg nie..bkn pasal hal negara,politik,keje atau ape2 pown..tajuk pown psl mlm aku an..erm..
fikiran aku agak kusut wt mse skrg nie so aku amk masa utk tenang kan fikiran dgn bersama kwn2..td aku bersama kawan2 menikmati shisha..pergh..layan..xnk ckp byk..jom kte lihat gamba2 ini bersama....skit je gamba dye..huhu
 
ini la dye..shisha yg kami nikmati nye..pergh mmg layan..dpt kurangkan stress..    
 
ini plak minuman kami..pergh mmg heaven gler la..air dlite apple rse cm twister apple tu..bak kate cheng sedap sial..haha..satu lg tu bkn beer eh..or wine ke..itu air grape..prince nme diberi..
haa..nmpk nie,,mmg halal diminum...hahah..

 
ini rakan2 ku..hehe..

 
dan ini plak aku..cm xknal plak an..bru pas abis keje sbenarnye..baju2 keje smua da sangkut kt 
ditmpt yg sepatutnye..hahha....ok la n cter tu je..kepala aku da pening sgt nie..nk  smbung wt blog smlm yg btajuk
~cinta bertepuk sebelah tgn~coming soon






         
 





0

-:beLIEve or LIE:-

There's a 'lie' in "believe" .

An 'over' in "lover". An 'end' in "friend". An 'us' in "trust". And an 'if' in "life".

BELIEVE OR LIE..er...er..erm..sape yg korunk percaya??n sape yg korunk tipu or pernah x kena tipu??
haa..saat ini aku xnk cter psl korunk percaya sape tp adakah korunk nie bley dipercayai atau sng kate  org yg tipu korunk nie bley ke korunk percaya??haih..ape ke pelik benor kte2 aku nie..xpe mne yg xphm abaikan..believe or lie mcm benda yg sme sbb 'lie'ditgh2 believe tp maksud lain..haha..saje bg korunk pnt fikir..
ok..ape makne tipu??best ke tipu org??ape yg best nye??syok kan tipu org..diri terasa sgt bahagia..tp..mcm mne plak klu org yg menipu nie ditipu..???msti best kn..indahnya dunia bler ditipu..xbley ke klu jd jujur???ssh ke nk jujur???ape jd jujur xbest??xsyok??erm..mcm2 la hal manusia nie..aku sendiri xpaham...huhu..
cam ni la..nk tipu tu pown berpada2 la..klu tipu utk kebaikan xsalah tp klu tipu tu utk sesuatu yg bakal merosakkan hidup/harapan/kerjaya org lain agk2 r ckit..org tu ada perasaan jg...klu korunk tu xda perasaan lantak korunk la.
hidup nie byk pancaroba..aku da byk kali ditipu..klu menipu org tu ada la.,mmg tipu la klu manusia xpnh menipu kn.. tp x r teruk sgt..pas tipu gelak2 bgtw bnda yg sebenar..xda la smpi bhari2,berminggu2,berbulan2,bertahun2 bru nk bgtaw.aku byk kali ditipu tp aku xtaw ape sbbnye...aku xtaw la sama ada benda nie keistimewaan aku atau ape pown..tp aku rasakn ianya mcm 1 anugerah la..setiap org ada deria 6 tanpa kte sedari..yg aku maksud ini adalah instinct..naluri..aku taw klu org tu tipu..tp x semua la..klu naluri aku kuat kate mcm tu mmg ye la..tp aku agak bodo gak la da taw org tu tipu aku still meng iya kan jg..sbb ape..aku xske nk tuduh2 org just sendiri wt salah sendiri ngaku la kn..org tu plak igt aku bodo..percaya je..
aku xphm la knape msti nk menipu..contoh la kan..klu xsuke ke ape ke nk jauhkan diri or whatever la kn
perlu ke nk menipu??lg ditipu benda tu xkn berhenti..cbe bgtaw je benda yg sebenarnye..kn da msuk topik cm dlm blog aku sblom nie..mcm nie la..klu bnda tu utk kebaikan sndiri dan xnk diganggu ke ape ke bgtaw je..berterus terang..igt aku bodo ke nk tipu2..mmg aku nmpk cm bodo sbb aku da taw ko tipu jd aku tggu mse je utk ko bgtaw bnda yg sebenar..heh..aku benci penipu..i hate liar..that just the same meaning..ok..
tp tu la..ko nk tipu org lain bley tp klu ngn aku silap besar la..mmg aku benci pd penipu cme aku nk kan penjelasan kenape dan kenape..???pasti ada jawapan kan..just berterus terang cakap jujur..ok fine aku sedia mgundur diri tp xpyhlah smpi nk menipu..ok..
ok huraian aku smpi sini je..penat da menaip..huuhu..jmpe lg..
0

~mesej t!pU..T!pU..T!pu..~



erm..ari nie aku nk bg taw ckit benda..igt nk surprise kn gmba nie tp msti korunk da nmpk awal2 an..so xpyh la nk berselindung lg..apa yg aku nk bgtaw nie bkn nk tunjuk hndset murah nie tp isi kandungan mesej yg aku dpt td pagi 13/12/2010 bersamaan 11.32AM..






haa..mane yg lurus bendul tu jgn la percaya ape org ckp nie..tgk no kt atas tu pown da taw no pelik..erm..nk dijadikan cter la..dye kte dye pakcik aku..padahal pakcik aku sndiri xda no aku...hhahaha..lg satu pakcik aku smua da bkahwin asal x minx kt bini diorang..haih..pelik2..mmg cri nahas la org nie..erm..klu btol la pakcik aku knape dye msti gne no pelik nie..xda org lain ke yg no maxis ke digi ke celcom ke..terang2 no pelik dye gne..aku tertanye2 org nie bodo ke bangang..???haih..ok la..nk kongsi cter psl nie je..harap2 yg lain bhati2 jgn percaya..dye gnakan alasan pakcik atau ayah..nsib baik dye x gna gelaran ayah klu x aku da reply "bler masa ayah aku kuar dri kubur??"erm..renung2 kan..chow..
0

~~foot detox sgt berkesan

as-salam.....
haa..nk tye ckit nie...korunk tdo tiap2 hari lena x..???badan ada sakit2 x???
nie nk bgtaw ckit..bnda nie da lme tp aku bru je cube..mmg memuaskan la..
tdo aku xtganggu..slalu aku akan tjaga  kne gigit nyamuk,panas or org call n msj..yp setelah aku gne bnda nie mmg btol2 hao liao...haha...bnda yg aku nk ckp nie sbnarnye utk membuang toksin dlm badan kte..serta bg kte tdo lena hilang rse sengal2 badan..nk taw bnda ape??mai sini ceq nk tunjuk ckit gamba nye..hehe..

 
haa..nmpak x...benda nie la yg wt aku tdo lena selena-lenanye tiada yg x lena selain ini yg mbuat kan aku lena..hahaha..benda nie sememangnye bkesan..nk pki bnda nie ada caranye bkn men pki je..
dlm pek nie ada 2 bungkus herba depan ada tulisan belakang kosong..
so klu nk tampal pastikan yg bertulis tu dilekatkan..dan yg herba tu mhadap ke kaki..klu cara salah means xjadi..so rugi la..haha...ok..

 haa..mcm nie la..ada paham..dan sekarang nk tgk x keberkesanannye..haha..berapa byk toksin aku yg benda nie kuarkan selama aku tdo..nk tgk..btol..jgn rasa geli atau ape pown..haha..bersiap sedia..ini dye...


ini la hasil nye toksin-toksin yg berjaya dikeluarkan..mmg berkesan la..
selepas bgun dri tdo je badan terasa ringan..pergh..sgt nikmat.selama nie btol2 byk toksin yg telah mgakibatkan aku xbley tdo bdn sakit2...haa..nie la dye bnda tu..hahaa..





sekarang dijual by pieces..
1 pieces-RM2
1 set(2 pieces)-RM4

P/S:DISARANKAN PAKAI 5 HARI DAN SELANG 3 HARI SEKALI DAN SETERUSNYA HINGGA 1 BULAN..

nk keterangan lanjut sila direct tros ke 017-3810442(zaid)
0

~m! Sedap d! hat! ku~

erm..apa yg aku nk cter nie hanye cter aku utk suka2 sahaja so klu mne2 yg xske aku x suruh bace pown sape2 yg nk bace je...korunk xske itu korunk nye pasal ada aku kisah??bkn masalah aku an..publisiti??what the hell??apa yg aku dpt..nie hanye utk suke2 je utk mhiburkan hati aku semasa bosan..huh..
ok kembali ke pangkal jalan..begini..
kehidupan di 7e aku amat la myeronokkan kerna 7e ditempat aku bekerja tidak ubah seperti rumah kedua ku..nk taw knaapa??staff2 aku seperti keluarga aku sndiri..dan apa yg kami wt seperti ingin makan kami masak tp xda la smpi nk goreng ayam ke masak nasi ke..agak2 r ckit an..haha..msk megi sbnarnye..bkn megi cup..tp mee goreng(MI SEDAP)
  apa yg kami  lakukan ada skill tersendiri..mmg skill lme pown sje nk bg korunk terliur skit..hehe


 ini la mi sedap sampai 2 bungkus bru ada feel...

kt 7e xda periuk or bekas besar cuma nie je yg ada nk sumbat 2 pek mmg xmuat la so
kne la wt 2 bkas cawan...air panas ada dan da siap diisi..
then ltak dlm microwave..lapa seyh  so nk cpt an bg lg panas..panas..dan panas..
haa..disebabkan  xda penapis so ini la skill nye..amk plastik dan tebuk kecik
kecik..haha..kreatif an..nk hidup kene pndi bfikir..
setelah da tebuk kite tos kn dye bg semua air kuar...bru la megi goreng namenye..
tada....kn da siap megi goreng aku..hahhaha..mmg lazat..mne x nye tgk r kt bwh nie..abis licin aku bedal..lapa punye psl...xsmpi 3 minit aku rase da abis..mcm xpuas tp kenyang gak la..hahaha..


apa lg setelah kenyang pekena winston dan air kegemaran aku C2..sepatutnye  yg purple tp purple order punye order xsmpi2..hampeh tol..yg merah nie pown layan gak...RM1.30 je..murah dan puas wa ckp sama lu..hahaha..tp klu area kl atau 7e shell harga dye mahal ckit RM1.50..biasa la..tmpt2 org slalu pg an..
erm..smpi sini saje la cter ku..aku da kenyang mkn megi nie ptg td dan bru lpas td mkn nasi..now skit perut..huhu..chow..
0

"Kod E" aDaKaH aNda TahU???

 erm...byk aku nk cter kn hari nie..tp mcm mne nk mula eh..cm nie la..
once upon a time..eceh..eceh...nk speakang plak..bi pown tunggang tbalik..haha..
ok...nk tye nie slama nie korunk g bli mkanan ringan korunk check x ramuan dye..haa...nie bnda penting nie..sbnarnye aku pown bru taw tp xtaw la kesahihan nye benar atau tak..yg tu korunk bley pikir sndiri la..klu aku slah sory la..jgn r marah..cme aku bgtaw awal2 je..aku bgtaw ape yg aku taw yg lain korunk siasat sndiri la..erm..tgk jap pic dibwh nie..dan baca mne yg dpt la..


ok..korunk msti xpham kan kod ape nie.haa..meh sini ceq nk perjelaskan..kod2 yg diatas ini adalah kod dri eropah(E) nombor2 plak adalah kod bahan yg digunakan..sepertimana yg aku taw la kod yg kritikal tu dtgnye dri babi.B.A.B.I>KHINZIR>PIG>PORK..
da paham kan..tp yg pastinye la E470,E471,E472 mmg dri sumber tersebut..contoh barang ada kod nie..sat no..


perhatikan kod yg ada


cube tgk..kt ramuan english xtulis no kod tp ramuan  thailand ada..apa pndapat korunk



haaa..klu nk taw 2 mkanan nie da la feveret aku..hampeh hampagas tol la ada plak diorg ltk babi dlm mknan nie..huh..sejak aku taw aku da x mkn da bnda2 nie..haih.nk taw cerita lebih lanjut klik sini..
itu je wt mse nie..
0

::cer!ta,cer!ta dan cer!ta::

hello...
nk bcrite lg nie..haa..
korunk mesti pnh dga cter psl anjing dgn bayang2 kan..
haha..nie nk cter ckit tp bkn psl anjing dan bayang2...xda kaitan langsung
sama sekali tidak..haha..mcm nie la..nujum pak belalang korunk pnh tgk an...
tp aku xnk cter psl nujum pak belalang...tgk gamba nie...




erm..skrg taw x gamba apakah ini..ini la belalang..sbenarnye aku pown xtaw nk cter psl belalang nie..
pg td time aku keje..aku dok lap2 cermin then tnampak la binatang nie..igt kn mentadak mentaduk..klu mentadak bley r aku kcu sheela..staff aku tu..haha..well gaya dye kadang2 cm mentadak gak..haha..
bkn pe aku nie mmg  ske kcu org..bkn jahat tp nakal je..haha..haih la belalang..

ari nie aku keje tersangat2 aman tp agak rushing..sbb pe aku kne serve customer wt cleaning manage kerja2 manager..so sementara nk tggu staff sorang lg msuk ot 11am-11pm aku pown bkejar2 la ke bilik blakang pastu g dpn blik..haih..nsib ari nie cuti xyah g bank in duit..ok..tp korunk kne la taw keje2 aku semua siap dgn segera..jd kol 1pm camtu overall keje aku da siap..tp ada satu je yg blom settle..perut aku btol2 bunyi kriuk..kriuk..opss..bru aku igt aku blom mkn lg..huhu..sbb mak cik nsi lmak kt dpn 7e x bkak..cuti an awal muharram..huhu..jd aku mbuat keputusan utk mkn..
ini la dye...MI SEDAP 2 pek GITU..haha..wow..benar2 kenyang..peduli ape aku ada bahan kimia ke ape ke aku da lapar..hahaha..mi sedap sentiasa dihati..haha..cme aku xmkn da mkanan yg ramuannye ada kod E..klu bley elakkan la..huhu..smpi sini je rsenye coretan aku..ngntuk nk msuk tdo sok keje pg lg..ot lak tu..huhu..chow..
0

Pretend/Dissimulation LiKe bAcKsTaBbEr

aku xpaham la..kenapa manusia seringkali berpura-pura??ok mmg la kdg2 sesetengah org xnk terus terang supaya nk jaga hati dan perasaan org itu..tp ada korunk pikir hati dan perasaan org itu klu dye dpt tahu yg korunk nie berpura2??so nk jg perasaan dye(berpura2) atau bg dye menderita(terus terang setelah dye dpt tahu sendiri)??buat pilihan..kamu ada pilihan tp kamu memilih utk tiada pilihan..
erm..
kenapa korunk harus berdiam diri kalau terasa menyampah or benci ke or rase xselese sbb selalu diganggu or whatever la..kenapa??
nk jaga hati n perasaan dye??stop it la..tu bkn cara nye..tu akn mbuat jiwa dye terseksa..korunk suke myeksa org lain kan..kenape ye..apa yg dye da wt kt korunk smpi korunk sanggup seksa jiwa dye...terus terang..ape yg susahnye..??susah ke..??rasa bersalah klu xbley nk berterus terang??kenapa??klu korunk da rase menyampah wt ape nk rasa bersalah??korunk igt sekadar korunk berdiam diri bley selesaikan mslh??mmg x r kan..soo..
erm...huh..kadang2 ada gak  aku tgk korunk xske org tu tp cbe nk bg harapan..ape nie..???bestnye korunk main kan perasaan org lain..cbe klu kena kt diri sendiri..yg nie aku nk korunk bayangkan korunk berada ditempat org tu..apa yg korunk rse???sakit kan..so..ok..klu korunk da pnh kena cm tu...perlu ke mbalas blik pd org B..padahal org A yg wt kt korunk tp org B plak  kena..apa hal nie??ape kes?korunk bodoh ke bangang????haa..haih..geram  lak aku..aku rase  cm nk gergaji je kaki tangan korunk taw x..aku nk korek biji mata korunk ngn sudu..haih..tolonng r..korunk manusia..mane sifat keperimanusiaan korunk..jgn jadi  cm binatang..binatang xda akal..manusia ada..
da r xda keperimanusiaan tamak lak tu..da tamak xreti nk sabar plak..nie la manusia akhir zaman..huh..
da point aku skrg psl PURA-PURA..
perlu ke??klu xnk ,ckp je  xnk..bg sebab klu dye tye..klu dye xtye dye taw la sbb ape..
dye sedar la sape diri dye..dan kenapa korunk wt cm tu kt dye..taw la  dye pikir..cme terus terang..xssah kan..huh,..aku da geram nie..eeeee...rase nk mnumbuk je..huh..

aku menyampah btol la dgn org yg cm nie...seriously menyampah tahap giler2 babi...pura-pura..mcm sial je kan..hipokrit..ntah apa la nasib dye..mmg malang dapat kenal org2 yg mcm nie...xsangka btol la..harap muka je nmpk baik..tapi hati dan perasaan...hah..xtaw la mcm mana nk ungkapkan...lebih kurang mcm binatang..ramai org mcm nie disekeliling aku..padahal org tu dah tolong macam2 wt tu wt ini..tp apa balasan yg diterima???mcm nie la yg korunk wt nie...aku dapat rasa satu hari nnt org yg mempunyai sikap mcm nie..tgk je la nanti..apa2 hal pown cuba merasa situasi nya jika korunk berada ditempatnya..jgn main sebat je...


*cerita ini tiada kaitan dgn sesiapa...cerita ini diambil dari beberapa drama yg tersiar di  tv skrg..harap maklum...
0

reunion dgn bdk hostel~

haa nak cter ckit nie..hari nie 4 disember 2010 bersamaan hari sabtu aku telah mbuat reunion bersama rakan2 hostel aku...hhaa..nk taw bpe lama ktorang xjmpe..last aku ngn diorg thun 2005..now da 2010 so da 5 tahun kitorang xjmpe..msing2 da berubah aku je yg maintain..ada yg mkin tggi mkin gemuk mkin comel..haha...
saat2 yg ditunggu sudah pown muncul...walaupun kte hanya 6 org tp kegembiraan yg xdapat dbayangkn..kte btl2 enjoy..yela time kt hostel dulu aku mne da rapat sgt ngn dak2 aspuri nie.. tbe2 je aku mkin galak lak an..haha...mula2 pg makan kt food court ts..ko faraheen bkn nk bgtaw awl2 ada satu kdi tu xsdap..tgk kn aku mkn xabis..huhu...pastu g men game kt arcade..wah btol2 happening..walaupun ada yg dtg lambat iaitu jemer..haha..xpe2 aku phm ko dtg dri sg besar mgambil mse 2 jam setengah utk dtg...haha..pastu kte men bowling..korunk tkejut an aku bayar utk 2 game..dri yg xreti main smpi ke set 2 da pndi main no 2 lak tu..hahaha..tahniah jemer..sapa la tok guru ko kan..msti dye genius..ehem2..abg la tu..haha...well aku mmg pndi mgajar..ops..terbelagak lak..mainn2 je..xelok blagak2 nie..tp xda yg sedarinye kn...huhu..
erm..ape yg menariknye...set pertama aku menang dgn point 129 dan set kedua aku menang lg dgn 141 point walaupun byk game yg xadil kn..korang la best dpt byk kali chance sbb dpt lane problem..huhu..aku bkn pndi main pown..aku mng sbb nasib je..luckk myebelahi aku..ceh..ceh..ceh..mrendah diri lak..hehe..xelok meninggi diri aku sdar aku rendah..huhu...ayat sentuh lak..
erm..walaupun aqqi tpaksa pulang awl sbb kne  jge gerainye kt MAHA di serdang kami ttp enjoy..nie lg lme xjmpe..7 tahun..huhu..ape2 pown we fun n enjoy guys..nxt year kte buat lg..sape lak incharge???aku lg..??erm...huh..haa;..satu lg kpd org yg beriya2 nk wt reunion akhirnya xda gak..heee..gram sgguh..xpe nsib alasan munasabah nk wt lesen ujian komputer ye..erm...ape2 hal THX TO ALL MY FRENS...



0

tRagEdi BeRdArAh~~

hello...
aku nie xabis2 nk post blog..klu bley tiap2 hari dan tiap2 masa..haha
nie nak habaq ckit crite utk disampaikn..erm..
permulaan disember 1/12/2010..
utk permulaan disember nie aku mgalami tragedi berdarah lg sekali setelah sekian lama..
haa..klu nk tgk gamba mmg xda la..x snap pown..criter nye mcm nie..
once upon a time...padahal  td je pd jam 10.23pm...1/12/2010..
FIRST KENE PISAU TERHIRIS
TERHIRIS LAGI
nk bkakk penutup botol sabun punye hal..ketat yg teramat..sedangkan ahong(penjual cd dpn 7e) pown xbley nk bkak..nie kan aku...mula2 aku wt sorang gne tgn kiri..mak aii..jgn ckp la..mmg terasa len mcm je..mcm besi nk kuar..da rasa skit bru igt tgn kiri aku pnh patah..haha..terdiam seketika la aku dlm backroom tu..da pnt mgeluh bru aku bwk kuar binatang tu minx zarul ngn ahong tolonng bkak..diorang pown xdpt nk bkak gak..then aku  cbe gne bmcm2 peralatan..last2 gne pisau..cungkil punye cungkil...potong punye potong aku xsdar aku pgang mata pisau..then apa jd..haha..maka mata pisau itu pown tbelah dua dan terkena pd ibu jari aku..xda r bsar mne pown koyak..bdarah je la...haha..suke r..da lme x kena an..rindu pd darah..hehe..last time xcdent time tu..pisau2 kt 7e mmg mesra ngn aku..kklu bley setiap pisau baru nk rasa darah aku..hehe..ini aje cter aku..nk pnjang lebar kang termerapu plak..meh sini aku bg korunk tgk gamba2 tragedi bdarah aku sejak aku msuk 7e..hehehehehehe
SAJE PECAHKAN BOTOL KACA LIVITA
0

tRiAnGLe LoVe TrAp!!

video
video ini camrip direkod kerna xda yg HD la...so aku tpaksa rekod sbb ini penting..nme trap nie aku bg TRIANGLE TRAP...erm..kisahnya mgisahkan perangkap yg dibuat oleh JIGSAW utk mberi pengajaran kepada mereka2 yang 
mbuat salah..oleh itu aku nk ketengahkan sedikit..kisah ini pasal seorang perempuan bercinta dgn 2 org lelaki pada masa yang sama..itu lah kesalahan perempuan itu..so JIGSAW nk myedarkan pd dua2 lelaki ini..sama ada nk selamatkan perempuan nie yg diibaratkan seperti racun atau selamatkan diri sendiri.PERLU KE nk slmatkan perempuan nie sedangkan dye da sakitkan ati org sbb permainkan perasaan org..PERLU KE??x kan..so  mmg patut pown dye mati..
dari dulu lagi aku da benci ngn triangle love nie..so aku berniat utk buat mcm nie..then bila SAW VII da kuar ada plak trap dye..thx JIGSAW sbb bg aku idea cm nie..hahhahaha(gelak jahat)
bkn ape aku da byk kali kne..dan aku ckup geram..aku x berdendam pown cme nk bg pgajaran...now korunk2 diluar sana sblom wt ape2 fikir la sebaik2nye..dgn org lain bley tp klu ko tersilap org nasib ko mmg malang..jgn igt semua lelaki sme dgn lelaki yg ko pernah wt..ko sndiri akn myesal..
0

DiSeBaLiK taKdiR,jgn salahkan TAKDIR

ehem..ehem..(intro)
uhuk..uhuk..uhuk..ubat batuk ada??(kata seorang budak kpd staff 7eleven)

assalamualaikum..
hello..ari nie nk cter ckit je..psl sesuatu yg aku kagum..haha..sblom tu yg kt ats nie abaikan xda kaitan..haha
mulanye cm nie..aku tertarik dgn satu blog..kate2 nye sangat mbakar aku..hahaha
mbakar bukan bermakna aku terbakar lalu mjadi hangus tp telah mbuatkan aku sedar akan sesuatu
yang selama nie aku xsedar..di mana aku mgetahui sedikit kebenaran yg sebenar-benarnya tiada yg tidak benar melainkan yang benar sahaja...
macam nie la aku copy paste skit petikan yang aku baca td..

"kita kena yakin bahawa soal jodoh pertemuan, rezeki, ajal maut - itu semua kerja Allah yang disembunyikan dari kita. Allah yg menentukan semuanya. Dan saya percaya juga Allah punya sebab untuk menyembunyikannya dari kita.

Anda tahu bila nak dapat rezeki? Bila nak bertemu jodoh? Bila nak mati? Rasa2nya takde yg tahu. Kalau agak2 tahu pun, masih belum pasti. Betul?

Dan kenapa Allah sembunyikan, pada kita, adalah kerana Allah nak kita gunakan akal yg diberi, kudrat yang diberi, ruang yg diberi, dan apa saja yg Allah pinjamkan pada kita itu, kita gunakan untuk berusaha. Bukan berusaha melawan takdir, tapi berusaha untuk mendapatkan yang terbaik. Samada Allah beri atau tidak beri, itu soal lain. Jika Allah beri, ataupu tidak beri, selepas kita berusaha sebaiknya, maka itulah takdir Allah pada kita.
Saya bagi contoh, orang kata "ada jodoh, ada lah tu." Betul, tapi kalau tak berusaha, agak2 ada tak jodohnya. Ada, jika itulah yg Allah kata, tapi logiknya, anda kena berusaha, kan? Berusaha mencari jodoh anda. Andai kata anda berusaha, dan anda jumpa bakal jodoh anda, tapi sehari sebelum akad nikah, dia Allah panggil menghadapNya, maka itulah takdir anda, iaitu bukan jodoh anda dengan dia. Dalam keadaan itu, kita pahamlah bahawa penentu segalanya adalah Allah SWT.

Tapi kalau kita tak berusaha. Kita suka seseorang, kita cuma diam. Kita tak berusaha nak "mendapatkan" dia. Kita cuma berdoa moga Allah jodohkan dengan dia. Dan bila satu hari kita dengar dia dah berkahwin, kita kata, "dah takde jodoh kita dengan dia.". Maka kita pun frust, walaupun masih menerima takdir Allah. Terima ya, tapi wajarkah frust. Allah beri kita pilihan. Dan kita memilih untuk tidak berbuat apa2. Andai mungkin anda berusaha, si dia mungkin jodoh anda.

Sama juga kalau bercerai, "sudah takde jodoh kami, nak buat macamana". Seringkali dengar orang cakap macam itu kan? Tak salah apa dikata, cumanya pada saya, bukankah Allah bagi pilihan untuk kita pilih.

Imagine anda jumpa sms cinta dari bekas pakwe isteri anda, apa nak buat? Ada orang tanpa usul periksa, ceraikan isteri tang2 tu juga. Dan bila dah bercerai, "Nak buat lagu mana, dah bukan jodoh." Yg sebenarnya, kita memilih untuk jadi macam itu. Andai kata kita berusaha untuk berbincang dan bertanya dengan isteri, mungkin takdir hidup kita bukan bercerai dengan isteri. Mungkin. Allah saja yg tahu.

Point saya sebenarnya ialah, jangan disalahgunakan konsep "sudah takdir Allah". Melainkan kita telah memilih untuk berusaha yg sebaiknya, sekiranya Allah kata itu bukan utk kita, maka disitulah baru kena konsep, "segalanya adalah ketentuan Allah". Jangan sesenangnya nak gunakan takdir Allah bilamana kita tidak berusaha dengan sebaiknya.''

erm..jadi macammana??adakah hati anda semua sudah terbuka..??minda sudah diterangkan..
sama2 lah kita semua merenungkannya..
InsAN yAnG cEmErLaNg dAtAnGnYa DaRi AkAl,jIwA yAnG bErSiH HatI yAnG tEnaNg
 akhir kata kita jumpa lagi..~wassalam~